h i r d e t é s

Kiterjeszti a kormány az ingyenes készpénzfelvételt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kiterjeszti a kormány az ingyenes készpénzfelvételt

2017. április 28. - 08:09

 

A gondnokság alatt állók nem kaphatnak bankkártyát, az Országgyűlés pedig a fióki készpénzfelvételeknél 2015 elején megszüntette a havi kétszeri ingyenes lehetőséget.

A kép illusztráció! - Forrás: Retró Rádió

 A kormány most úgy döntött, hogy orvosolja a helyzetet.

Tavaly tavasszal az alapjogi ombudsman kifogásolta, hogy épp azok jártak rosszul a havi kétszeri 150 ezer forintig ingyenes készpénzfelvétellel, akiknek a legnagyobb szükségük lenne a segítségre. A gondnokság alatt állók ugyanis nem kaphatnak bankkártyát.

Most az európai pénz-és tőkepiacok átláthatóságának és stabilitásának javítását szolgáló pénzügyi salátatörvényben ezt is orvosolná a kormány. A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott javaslat szerint a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét indokolt kiterjeszteni arra az esetkörre, ha a számlatulajdonos, illetve a számla felett rendelkező nem kaphat bankkártyát - írja a Portfolio.hu.

A díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó szabályozás 2014. február 1-je óta hatályos, 2015 januárjában azonban megszüntette az Országgyűlés azt a rendelkezést, amely ezt a lehetőséget a bankfiókokban is biztosítja. A gondnokság alá helyezettek, többnyire fogyatékkal élők és a demens betegek azonban nem kaphatnak bankkártyát, így

az ingyenes készpénzfelvételtől elestek.

Ráadásul a bankok a szabályozás hatására megdrágították a fióki készpénzfelvételt, így pont a legelesettebbek kerültek még nehezebb helyzetbe.

Az alapjogi ombudsman tavaly hangot is emelt a gyakorlat ellen, melyet akkor még elutasított az NGM, mostanra azonban a jelek szerint változott a helyzet, és esetükben a fióki ingyenes készpénzfelvételt is lehetővé tennék. (inforadio.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s