h i r d e t é s

Kivonulhat Németországból és Kelet-Közép-Európából a VW

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kivonulhat Németországból és Kelet-Közép-Európából a VW

2022. szeptember 25. - 06:01

Nem hogy Kelet-Közép-Európában lévő gyárainak áttelepítését fontolgatja a Volkswagen, ha nem csökkennek az energiaárak, de még Németországtól is érzékeny búcsút vehetnek.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Volkswagen AG, Európa legnagyobb autógyártója elviheti üzemeit Németországból és Kelet-Közép-Európából, ha a földgázhiány az idei télen túl is fennmarad – írta a Napi.hu a Bloombergre, illetve az autóipari vállalat beszerzési vezetőjére Geng Wura hivatkozva. Középtávon pedig – ami nagyjából öt év – megfontolják a termelés nagyobb lokalizálását, azaz azt, hogy közelebb vigyék a gyártást az értékesítés helyéhez, vagyis hogy áthelyezzék a gyártókapacitásokat.

A menedzser szerint ez nem új gyakorlat az autógyártásban. Hasonló lépésekre ösztönözhetik a cégeket az alkatrész-ellátási láncokkal kapcsolatos gondok, vagy a chiphiány. A Bloomberg értékelése szerint ez a bejelentés azt jelzi, hogy az orosz-ukrán háború és az ahhoz kapcsolódó gazdasági válság átrendezheti Európa ipari látképét.

A VW-nek Németország mellett jelentős gyárai vannak Csehországban és Szlovákiában. Mindhárom ország azok közé tartozik, amelyek erősen függenek az orosz gázszállításoktól. A Bloomberg híre nem említi Magyarországot, ahol Győrben van gyára a Volkswagenhez tartozó Audinak, pedig Magyarország még jobban kitett az orosz gázszállításoknak, miközben Európa egyre jobban leválik a Gazpromról.

A cikk szerint a Németországba irányuló orosz gázszállítások leállítása felveti annak lehetőséget, hogy kormányzati elosztási rendszerben – mintegy jegyrendszerben – kell majd a télen biztosítani a gázt a lakosságnak és a vállalatoknak. Bár a német gáztárolók közel vannak a teljes feltöltéshez, kérdés, hogy az orosz forrás nélkül sikerül-e majd az elhasznált energiahordozót pótolni a jövő nyáron. (24.hu)