h i r d e t é s

Könnyen lehet, hogy Trumpot most is sokkal többen támogatják, mint ahogy a felmérésekből látszik

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Könnyen lehet, hogy Trumpot most is sokkal többen támogatják, mint ahogy a felmérésekből látszik

2020. október 22. - 14:58

 

Egy friss elemzés szerint Trump olyan államokban is nyerni fog, ahol most Biden vezet

Fehér Ház - Forrás: wikipedia / otzberg

Ha a reprezentatív közvélemény-kutatásokat nézzük, akkor november 3-án sima Joe Biden-győzelmet várhatunk Donald Trump felett. A republikánus jelöltet viszont 2016-ban is alulmérték, és most a JP Morgan elemzője is azt mutatja be, hogy Trump alulmérésének jelensége továbbra is fennáll. Marko Kolanovic a regisztrált szavazók pártpreferenciájából indul ki, és modellje szerint Trump azokban a tagállamokban is nyerhet, ahol most egyértelmű demokrata előnyt mérnek. - írja a Portfolio

A kevesebb mint két hét múlva esedékes amerikai elnökválasztási eredményekkel kapcsolatban hívja fel a sima Biden-győzelmet várók figyelmét a JP Morgan elemzője, Marko Kolanovic arra, hogy a választás még egyáltalán nem lefutott. Az elemző ehhez a választásra regisztrált demokrata és republikánus szavazók számának változását mutatja be 2016-hoz képest, eszerint pedig nagy csatatér-államokban a republikánus szavazók körében jelentős növekedés volt, míg a demokrata szavazók körében kisebb.

Ahogy a fenti ábrán látható, a legtöbb vizsgált tagállamban a republikánusok lettek többen. Ezzel egyes tagállamokban akár meg is fordulhat a verseny Kolanovic szerint. Az elemző szerint a regisztrációban beálló változások erős korrelációt mutatnak a választás kimenetelével:

Ha Kolanovic előrejelzése igaz, akkor az megkérdőjelezi a legtöbb felmérés pontosságát, amelyek a csatatér-államok döntő többségében Biden-győzelmet várnak.

A fenti táblázat szerint Trump megnyerné az olyan kritikus fontosságú államokat, mint Pennsylvania (20 elektor), Florida (29 elektor) és Észak-Karolina (15 elektor).

A jelenlegi felmérések mindhárom tagállamban Biden-előnyt mérnek. A győzelemhez 270 elektor kell, a jelenlegi felmérések szerint az állás 379-159 Biden javára. Kolanovic modelljében azonban mindez teljesen megváltozna, a táblázatban vizsgált tagállamok változásával 75 elektor cserélne gazdát, 304-234-re módosítva az állást. Ez még mindig Biden-előnyt jelent, de ilyen szintű aluldetektálásnál előfordulhat, hogy azokban a tagállamokban, ahol rendkívül szoros a verseny (Georgia, Ohio) szintén alulmérik Trumpot, ezzel a két állammal pedig már csak két elektorra szűkül a különbség.

Kérdés viszont sok van ezzel a modellel kapcsolatban (a pártsemleges szavazókat például egyáltalán nem méri). Azt mindenesetre az elemző is nyomatékosítja, hogy a modellje nem tekinthető pontos előrejelzésnek a választás kimenetelére nézve. A fenti táblázatot látva viszont az a benyomásunk, hogy Trump támogatottságának alulmérése továbbra is fennáll, de nem biztos, hogy olyan mértékű lesz, mint 2016-ban.

A közösségi médiában jobban áll Trump, mint a felméréseken

Kolanovic egy újabb érdekes ábrát hozott, amely Trump táborának alulmérését sejteti: ez a közösségi média felhasználók véleménye. Az elemző ehhez a QuantCube Social Media (Twitter) Analytics adatbázisát használta, amely szerint az internetező választók valójában kisebbnek érzik a két jelölt támogatottságának különbségét:

Az elemző szerint a hivatalos pollok általában követik az internetező felhasználók vélemény-változását, így az várható, hogy a következő napokban csökken a hivatalos felmérésekben látott különbség. Az internetezők szerint egyébként a kt jelölt közti különbség Trump megbetegedésekor tetőzött. Ha megnézzük tagállami szinten, ott is azt látjuk, hogy a közösségi médiában nagyobb Trump támogatottsága:

Végezetül pedig a fentieket összegezve az látszik, hogy közösségi médai elemzéseinek előrejelzése (még ha az nem is tekinthető hivatalosan annak) Trump-fordítást vetít elő több tagállamban is:

Mindazonáltal még a fenti államoknál látott fordítással sem tudna Trump többséget szerezni az elektori kollégiumban, mert a két jelölt által várhatóan megnyert elektorszámokban Biden jócskán vezet, így Trumpnak legalább 8 nagy csatatér-államban nyernie kéne.

(ZeroHedge) / portfolio.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s