h i r d e t é s

Kormánykézben a média nagy része, de az állami támogatást leshetik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Kormánykézben a média nagy része, de az állami támogatást leshetik

2018. augusztus 12. - 08:22

 

A piac törvényszerűségeit nehéz megbolygatni, még ha a kísérletet kormányzati szinten is követik el. Épp ezért az, hogy a hazai média oroszlánrésze fideszes kézben van, nem jelenti azt, hogy fent is tudnak maradni.

Első sorban azért, mert a támogatásra nem feltétlenül számíthat minden felület, noha a Fidesz egykor még azt ígérte, hogy „senkit nem hagynak az út szélén”. Persze az olyan lapok példáján igazán tanulhattak volna, mint a nem sokkal ezelőtt bedőlt Heti Válasz, de a kormány felé húzó média soha nem a következetességéről volt híres.

Csaknem 500 médiumot számláltunk meg, amikor megpróbáltuk összesíteni, hány tévé, rádió, újság, internetes honlap alkotja ma a tucatnyi kisebb-nagyobb sajtóbirodalomból álló kormányközeli médiaportfóliót. Csak a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworksben például 70 nyomtatott és online lap címe szerepel. Közöttük persze számos politikamentes és aprócska orgánum is található, de – és ez a lényeg – oda tartozik a vidéki napilapok zöme. /hvg/

Amivel egyben megérthetjük, hogyan sikerült Orbánnak immáron harmadszorra is hülyére vennie az egész országot. Mert Budapesten csapódik le legelőször minden komolyabb, a Fidesz esetében többnyire kártékony döntés következménye, a vidéknek be kell érnie a propaganda-kompatibilis médiumokkal.

Orbán Viktor szándékainak megfelelően az utóbbi években – közpénzből – létrejött a sok központú, a forrásokért egymással is versengő, jelentős túlsúlyban lévő jobboldali sajtóbirodalom. Sokszor formális tulajdonosai azonban ki vannak szolgáltatva az állami hirdetéseknek, hisz üzleti alapon nem tudnának talpon maradni.

Így teremt saját magának monopolhelyzetet a kormány. Lényegében a média számukra nem több mint hirdetőfelület. Bizonyos kivételezett sameszoktól eltekintve pedig ugyan mi oka lenne feleslegesen kitömni azokat a jobboldali felületeket, amelyek voltak olyan hülyék, hogy Orbán kedvéért eladták a gerincüket? Hogy a vállalhatatlan minőségről ne is tegyünk említést.


 

h i r d e t é s