h i r d e t é s

Közel egymilliárd dollárt kell fizetnie Alex Jones, konteós médiavállalkozónak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Közel egymilliárd dollárt kell fizetnie Alex Jones, konteós médiavállalkozónak

2022. október 13. - 06:54

A Sandy Hook iskolában 26-an haltak meg, közülük 20 diák. Alex Jones sokáig azt állította, hogy az egész csak kitaláció.

Alex Jones - Forrás: CNBC

A bíróság 965 millió dollár (nagyjából 410 milliárd forint) kártérítés megfizetésére kötelezte Alex Jones médiavállalkozót és cégét, mert azt állította, hogy a 26 halálos áldozattal járó Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt vérengzés kitaláció és álhír volt.

Az esküdtek megalapozottnak találták az áldozatok hozzátartozói és más érintettek panaszát, majd rövid mérlegelés után kártérítést ítéltek meg számukra. Az ítélet elmarasztalja Alex Jonest és vállalkozását, a Free Speech Systemet rágalmazás miatt, valamint azért, mert megsértette a panaszosok személyiségi jogait, és érzelmi szenvedést okozott a számukra.

A 15 panaszos három külön beadványban indított eljárásokat, amelyeket a bíróság egyesítve egyetlen perben tárgyalt. A heves vitáktól sem mentes tárgyalássorozat során Alex Jones többször szóváltásba keveredett a panaszosok védőjével, aki eredetileg legkevesebb 500 millió dollár körüli kártérítés mellett érvelt, mondván, hogy ez megegyezik az alperes által terjesztett valótlanságokra érkezett 550 millió internetes hozzászólás számával.

Jones a Connecticut államban zajló per során elismerte, hogy a lövöldözés megtörtént, és a bíróság előtt ezen a héten úgy fogalmazott: ma már meg van győződve arról, hogy „100 százalékban valóságos” volt.

Jones és cége ellen szeptemberben egy másik esküdtszék Texasban mondott ki elmarasztaló ítéletet, akkor a bíró a Sandy Hook iskolai lövöldözésben meghalt két gyerek szüleinek 50 millió dollár kártérítést ítélt meg.

2012. decemberében a Connecticut állambeli Newtownban működő Sandy Hook általános iskolában egy férfi, a 20 éves Adam Lanza 26 embert lőtt le, az áldozatok között 20 kisiskolás volt, valamint az iskolában dolgozó 6 felnőtt, köztük tanárok és a személyzet tagjai. A tettes a helyszínen öngyilkosságot követett el. (MTI)/hvg.hu