h i r d e t é s

Külön frakciót alakít, de frakciószövetségként működik együtt az MSZP és a Párbeszéd

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Külön frakciót alakít, de frakciószövetségként működik együtt az MSZP és a Párbeszéd

2018. április 21. - 18:26

 

Az MSZP és a Párbeszéd külön frakciót alakít, és frakciószövetségként dolgozik az Országgyűlésben – jelentették be a két párt vezetői szombaton Budapesten, a szocialista párt választmányának szünetében tartott sajtótájékoztatón. - írja a 168ora.hu.

Forrás: MTI/168ora.hu Fotó: Kovács Tamás

Frakcióalakításhoz öt képviselő kell, így a Párbeszéd három politikusához (Karácsony Gergely, Szabó Tímea, Tordai Bence) csatlakozik az MSZP-Párbeszéd közös listájáról a parlamentbe jutott Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt ügyvivője, és hogy meglegyen a létszám, az MSZP-s Burány Sándor is, aki azért továbbra is a pártja tagja marad.  Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke kijelentette, szeretnék fenntartani az MSZP és a Párbeszéd együttműködését, két frakcióban, de egy szövetségben. 

(Saját maga sorsáról korábban úgy nyilatkozott, hogy nem veszi fgel a képviselői mandátumot, helyette a Párbeszéd egyik másik politikusa fog beülni az Országgyűlésbe.)  Hozzáfűzte, a három hónap amelyet a két párt együtt töltött, nem volt elég ahhoz, hogy csodát tegyenek, de ha tovább mennek az úton és újabb szövetségeseket keresnek, akkor a következő négy év megfelelő lehet lehet erre. Elmondta, az MSZP és a Párbeszéd frakciószövetsége létrehoz egy közös koordinációs testületet, amelynek vezetője az MSZP mindenkori frakcióvezetője lesz.

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke úgy értékelt, a testület 1989 óta a legfontosabb ülésén és döntésein van túl, alapvető változásokról döntöttek.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője közölte, a két frakció írásos megállapodást köt a frakciószövetségről, és szoros koordinációt folytat majd. Arra a felvetésre, hogy a házszabályban nem szerepel a frakciószövetség, és mi a céljuk annak létrehozásával, közölte, a politikai megállapodással bizonyítani akarják, hogy elszántak a közös politika fenntartásában. A frakcióvezető közölte, a többi ellenzéki pártnak is tesznek majd javaslatot, hogy egységesen lépjenek fel bizonyos ügyekben. Ennek formájára - legyen az például egy ellenzéki kerekasztal - is javaslatot tesznek jövő héten - ismertette. Elmondta, hogy Burány Sándor „nagyon komoly egyeztetés” után, választmányi felhatalmazásával lesz  a Párbeszéd-frakció tagja.

– A kettő több, mint egy

– fogalmazott sokatmondóan.

Ezután gy kérdésre Karácsony Gergely beszélt arról, hogy nagyon számítanak az MSZP-Párbeszéd támogatásával, de függetlenként az Országgyűlésbe került Mellár Tamás támogatására, legyen ennek bármilyen jogi formája. Tóth Bertalan ugyanakkor a helyi, pécsi politikával ismeretében azt mondta, nem látja annak esélyét, hogy Mellár Tamás csatlakozna valamelyik frakcióhoz vagy párthoz.

Arra a kérdésre, mely ellenzéki pártokkal működnének együtt Karácsony Gergely elmondta, minden demokratikus ellenzéki pártot szövetségesnek tartanak. Példát szeretnének mutatni – folytatta –, hogy különböző pártok, amelyek világnézete egybevág, közösen fel tudnak lépni értékeik képviselete érdekében

Ugyancsak kérdésre beszélt arról, hogy elhangzott a választmányi ülésen és egyetért az előválasztás ötletével. Emlékeztetett arra, hogy a VIII. és a XV. kerületben nemsokára időközi polgármester-választás lesz. Véleménye szerint az előválasztás csak egy technika, a cél az, hogy a helyi közösségek bevonásával demokratikus vitában találják meg a legjobb jelöltet.

Talán 2018-ban is hibát követtek el, hogy nem ezt a módszert alkalmazták

– jelezte.

A Párbeszéd társelnöke egy másik kérdésre hibaként értékelte, hogy nem jött létre a demokratikus pártok együttműködése a választáson, szerinte ezért szavaztak át vidéken sokan a Jobbikra. Ezért volt az, hogy a baloldal elsősorban Budapesten és a nagyvárosokban tudott az esélyes kihívó szerepében fellépni - mutatott rá. Hozzátette: ezzel együtt is jobban meg kell érteniük a magyar vidék társadalmát.

168ora.hu


 

h i r d e t é s