h i r d e t é s

Kutatók szivárogtattak ki egy ENSZ-jelentést, mert féltek, hogy a kormányok elsüllyesztik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Kutatók szivárogtattak ki egy ENSZ-jelentést, mert féltek, hogy a kormányok elsüllyesztik

2021. augusztus 14. - 08:23

Az érintett dokumentum azt foglalja össze, milyen életmódbeli változásokra van szükség a fejlett országokban ahhoz, hogy csökkentsék a klímaváltozás hatásait. - írja a hvg.hu

Blokkolt jeladóval repül a NER luxusgépe - Forrás: Alfahír

Tudósok egy csoportja kiszivárogtatta egy ENSZ-jelentés vázlatát, mert attól tartanak, hogy a kormányok csak elsüllyesztenék azt – számolt be a hírről a The Guardian. A dokumentum az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) hétfőn megjelent 6. jelentésének része.

A jelentés három részből áll: az első a klímaváltozás tudományos hátterével, a második a hatásaival, a harmadik pedig azzal foglalkozik, hogyan lehetne csökkenteni az emberi hatást az éghajlatra.

Tervek szerint a legutolsót jövő március előtt nem tették volna közzé, kutatók azonban az Extinction Rebellion környezetvédelmi mozgalom spanyol szervezetén keresztül mégis a nyilvánosság elé tárták. Attól tartottak, hogy az országok kormányai belenyúlnak majd a konklúzióba és lényegében „elsüllyesztik” az eredményeket, ahhoz ugyanis joguk van, hogy változtassanak a döntéshozók számára készített összefoglalón.

A jelentés harmadik részének legfontosabb megállapításai:

  • a káros üvegházhatású gázkibocsátás 4 éven belül tetőzik a világban.
  • a kőszén- és földgázerőműveket a következő évtizedben meg kell szüntetni.
  • a leggazdagabbak a legnagyobb szennyezők: a felső 1 százalék felelős például a repülés okozta kibocsátás feléért.

Emellett a jelentés számtalan ajánlást is megfogalmaz arra, milyen életmódbeli változásokra van sürgősen szükség ahhoz, hogy a kívánt kibocsátás-csökkentést elérjük és csökkentsük a klímaváltozás káros hatásait. Ezek pedig leginkább a fejlett, gazdagabb országokat érintik. (hvg.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky