h i r d e t é s

Lázár lefagyott, amikor a Fidesz plakátköltségeiről kérdezték

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

Lázár lefagyott, amikor a Fidesz plakátköltségeiről kérdezték

2017. július 06. - 19:40

 

Lázár János hangsúlyozta,  a következő egy évben az európai határok megvédése lesz a legfontosabb feladat - egyúttal  szorgalmazta azt is, hogy az Európába tartó embereket már Líbiánál szűrjék meg. - írja az mno.hu.

Forrás: mno.hu

Ha ugyanis Afrika irányából folytatódik az ilyen ütemű bevándorlás, az érdemben fogja befolyásolni Európa biztonságát. Lázár gondolatai nem újszerűek, a miniszter korábbi kormányinfóin is beszélt erről.

A kancelláriaminiszter elmondta, a kabinet áttekintette az állatkertek helyzetét is: a 2018-2021 között a vidéki állatkertek is támogatást kapnak, nem csak a fővárosi intézmény. hangzott el a Kormányinfón.

Lázár elmondta, hatvani vadászati múzeumot a vadászkamarának adnák át használatra, mivel a miniszter szerint a kormány jelenleg nem kezeli jól a múzeum épületét. Emlékeztetett arra is, hogy eredetileg ezt tulajdonba is szerették volna adni a kamarának, néhány szocialista képviselő támogatásával, de ezt Botka László szerinte megakadályozta.

A miniszter gyors heti  összefoglalásában megemlítette: a kormány egyeztetett a nemzeti drogstratégiáról - hogy pontosan milyen szempontból, az nem derült ki –  döntés született róla, hogy helyreállítják a Planetárium megroggyant épületét. A kabinet tárgyalt a lőtér-fejlesztésről is: első körben 41 lőtér épülhet meg 23 megyei településen.

Lázár külön is hangsúlyozta: az elmúlt 100 év legfontosabb hazai sportrendezvénye a jövő héten kezdődő vizes világbajnokság lesz, az esemény  bemutatásához pedig a miniszter a sajtó támogatását is kéri. A vébéről ugyanakkor nehéz lesz úgy beszámolni, ha a szervezők csak az állami televízió munkatársait engedik forgatni a helyszínen.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint ezzel nincs gond: minden világrendezvényen a jogtulajdonos dönt arról, hogy hova engednek be stábokat - Kovács szerint a versenyhelyszíneken kívül mindenkinek jogában áll forgatni.

Szóba került a kórházfejlesztés ügye is: Lázár szerint világos, hogy a budapesti kórház- fejlesztésekre az utóbbi 10 évben kevesebbet fordítottak, mint a vidéki fejlesztésekre, de most a főváros van soron - mondta az Origo kérdésére.

Szerinte meg kell erősíteni a Honvéd és a Szent István kórház térségét, és Dél-Budán is kell egy zöldmezős kórház beruházás - az eddig legoptimálisabbnak tartott terület azonban nincs még állami tulajdonban. Lázár úgy látja, ha a kormány nem tud megegyezni a terület tulajdonosával, akkor a környéken fog kórházat építeni - 1300 ágyas létesítményben gondolkodnak, 120 milliárd forintos értékben.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, a Green Holiday bedőlését céges ügynek, de nem az egész piac újraszabályozását igénylő problémának látja.

Üresjárat Felcsúton

Az RTL kérdésére - nem okoz problémát azt, hogy egy hétig  nem ült utas a felcsúti kisvasúton - Lázár megjegyezte, könnyű politikai  kérdésnek beállítani a kisvasútfejlesztés ügyét, de nem erről van szó, az állam nem csak ezt a vonalat fejleszti, és nem Mészáros Lőrinc vagy Orbán Viktor kedvéért. A kancelláriaminiszter szerint tavaly félév alatt 26 ezer utas váltott jegyet a felcsúti kisvasútra, ami szép eredmény.

A politikus ezért attól sem tart, hogy vissza kell fizetni a felcsúti vasúti fejlesztésre szánt uniós támogatásokat. 

A kormányinfón az is elhangzott, hogy több nagy vasúti beruházást is jóváhagyott a kabinet,  2021-22-re megújulhat a Százhalombatta-Pusztaszabolcs és a Budapest-Rákos-Hatvan közötti vasútvonal is.

Emellett döntöttek Békéscsaba, Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka vasúti összeköttetésének fejlesztéséről, amire 74 milliárd forintot szánnának, vagyis megépülhet a Vásárhely és Szeged közötti villamos -és vasútvonat. A tervek szerint gyorsvasúttal kötik össze Szegedet és Szabadkát, korszerűsítik a Békéscsaba és Szeged közötti vasúti pályát, Szeged és Hódmezővásárhely között pedig villamosvasutat építenek - tájékoztatott Lázár János.

23 millió forintért rendelt Simicska Lajos cégétől plakátokat a Fidesz, mit tud erről Lázár János - hangzott el az újabb kérdés. Lázár János elmondása szerint semmit nem tud a költségekről  – bár biztos, hogy rendeltek plakátokat, de nem tudja, milyen összegben.

A miniszter azt ajánlotta, hogy az újságírók az ÁSZ-hoz és a Fidesz pénzügyeseihez forduljanak a témában. Miután kiderült, hogy a Fidesz sablonközleményben, kerülő választ adott az ügyben feltett kérdésekre, Lázár János széttárta kezeit.  Az Állami Számvevőszék dönti el, szabályosan költekeztünk vagy sem, őket kell megkérdezni - mondta aztán 

Nem szempont Soros származása

A politikust a Soros György-ellenes plakátkampányról is kérdezték, amit a Mazsihisz is kockázatosnak és antiszemita indulatokat keltő akciónak tart. Lázár szerint ugyanakkor  n em Soros György származásáról szól a plakátkampány, hiszen őt magyar embernek tartjuk,

Soros György Orbán Viktor szerint is sikeres, nagyon okos, és tehetséges magyar ember

- mondta Lázár János, aki szerint kizárólag Soros tevékenységével van gond: mint mondta, békés volt a viszony a CEU-val és a civil szervezetekkel is, amíg Soros programot indított Európa határainak megnyitására, és egymillió bevándorlót akar behozni a kontinensre.

Lázár hangsúlyozta, hogy a kormány zérótoleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen – de az európai zsidóságot az veszélyezteti leginkább, aki antiszemita, muszlim tömegeket szabadítana a kontinensre.  Hozzátette, azt is megérti, akit zavarnak a Soros György ellen hergelő plakátok.

Mikor arról kérdezték, hogy szerencsés ötlet volt-e egy holokauszt-túlélő arcát nyomtatni a kormányzati plakátokra, a politikus azt mondta: nincs olyan szabály, hogy egy Auschwitz-túlélőt ne érhetne kritika tevékenysége miatt. 

Ma Magyarországon az összes számlavezető bank jobb elektronikus ügyfélrendszerrel bír, mint a magyar állam - mondta egy újabb kérdésre válaszolva Lázár, de ez szerinte azért van így, mert a kormánynak az adatvédelemre is figyelnie kell. Szerinte a helyzet 2018-ban és  2019-ben  változhat,addig kiépülnek a biztonságos adatforgalomhoz szükséges rendszerek.

Lázár János egy példával is érzékeltette, milyen lenne az ideális rendszer: jelenleg ha valaki szociális segélyt kér, a kormánytisztviselő nem tudja ellenőrizni személyi igazolványa alapján, hogy hány ingatlanja, autója van, zajlik ellene bírósági eljárás  - később azonban ez  is változhat, ígéri a miniszter.

A Magyar Hírlap kérdésére - miszerint Budaörs javára ítélt a bíróság egy állammal szemben indított perben - Lázár azt mondta, hogy még mérlegelik, elfogadják-e a másodfokú ítéletet, vagy a kúriához forduljanak.

Lázár János szerint a magyar törvények nem engedik meg, hogy a Budapest Pride résztvevői kordonok nélkül vonuljanak a főváros utcáin, a hatóságnak nincs is lehetőség másként dönteni. 

A kancelláriaminiszter szorult helyzetbe került, amikor arról kérdezték, hogy Kövér László ellenzéki és Soros-közeli szervezetek által keltett, kvázi polgárháborús-helyzetet vizionált őszre. Mint mondta, ő nem tud ilyesmiről, és nem is lát a jövőbe - azt sem tudja, hogy korábban Rogán Antal, majd most Kövér mire alapozza erről szóló meglátásait.

Mindez azért is érdekes, mert Lázár a polgári titkosszolgálatot, az Információs Hivatalt felügyelő miniszter is – már csak ezért is tudnia kellene bármilyen tervezett zavargásokról.

Abban ugyanakkor Lázár is biztos, hogy durva, erőszakos kampány jön ősszel, és ez szerinte nem a kormány hibája lesz. 

mno.hu

 


 

h i r d e t é s