h i r d e t é s


Lesújtó eredményre jutottak a gleccsereket vizsgáló kutatók Norvégiában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Lesújtó eredményre jutottak a gleccsereket vizsgáló kutatók Norvégiában

2017. december 07. - 05:22

 

Szinte az összes vizsgált gleccser esetében tapasztalt visszahúzódást és mindössze egynél némi növekedést idén a norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottság (NVE) szokásos évi felmérése. - írja az Érdekes világ

Forrás: Wikimedia Commons/Pjacklam

A Norvégia 2534 gleccserének állapotfelmérését szolgáló éves vizsgálat során a szakemberek megnézik, hogy mennyi hó hullott a kiválasztott gleccserekre a téli időszakban és mennyi hó, valamint jég olvadt el rajtuk a nyári hónapokban.

Az NVE jelentése szerint idén a megvizsgált 31 jégárból 21-nél tapasztaltak zsugorodást, kilencnek nem változott az állapota és mindössze a délnyugat-norvégiai Hordaland megyében lévő gleccser, a Svelgabreen mutatott némi gyarapodást.


Forrás: Wikimedia Commons/Yair Haklai

Forrás: Wikimedia Commons/Pjacklam

Semmilyen magyarázatom nincs erre, de ez a gleccser egy kicsit más, mint a többi. Ez vastag és rézsútos, ezen a területen pedig rengeteg eső esik” – mondta Hallgeir Elvehoy, az NVE munkatársa, hozzátéve, hogy a forró nyarak a gleccserek legnagyobb ellenségei, az esőzések kevésbé fontosak. A szakember azt is elmondta, hogy az elmúlt években az ősz hosszabbá vált, a tél viszont megrövidült, ami kevesebb hóesést, viszont több hóolvadást eredményez.


Forrás: Wikimedia Commons/Svein-Magne Tunli

A legnagyobb, 54 méternyi visszahúzódást a nyugat-norvégiai Nigard-gleccsernél mérték a szakemberek. Az NVE szerint az 1990-es években a norvégiai gleccserek jelentős része növekedett, 2000 óta azonban a jégárak mindegyike visszahúzódott.


Wikimedia Commons/Espen Skaar

Forrás: Wikimedia Commons/Woodwalker

 

erdekesvilag.huh i r d e t é s

betöltés...

;