h i r d e t é s

"Lesz elég gáz Magyarországon" - üzente Szijjártó Péter Moszkvából

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

"Lesz elég gáz Magyarországon" - üzente Szijjártó Péter Moszkvából

2022. október 13. - 06:35

Szijjártó Péter külügyminiszter szerda este Moszkvában tárgyalt a Gazprom vezérigazgatójával, Alekszej Millerrel. Egyenesen Prágából, az EU-s külügyminiszterek találkozójáról utazott ki hozzá, és még csütörtökön is lesznek megbeszélései az orosz fővárosban.

Moszkvában - Forrás: Szijjártó péter Facebook oldala

Szijjártó megállapodott a Gazprommal, hogy a nyugati szállítási útvonalat valamilyen mértékben kiváltják a délivel.

Ezt Szijjártó már július óta szorgalmazta. A magyar igény azért merült fel, mert a 2021 őszén kötött szerződés értelmében az oroszok leállították az Ukrajna felőli szállításokat, és helyette 3,5 milliárd köbmétert dél felől, Szerbia irányából ígértek küldeni, míg további 1 milliárd köbmétert Ausztria felől. Csakhogy mióta az oroszok csökkentették a nyugati irányú szállításaikat, az Ausztria felől érkező mennyiség jelentősen csökkent. Szijjártó azt mondta most, hogy jelenleg csak a leszerződött mennyiség 30 százalékát hozzák be az oroszok ebből az irányból. Ez éves szinten 700 millió köbméter kiesését jelentené.

Bár a két dolgot a magyar kormány sosem kötötte össze, de részben a nyugati szállítás csökkenése miatt lehetett arra szükség, hogy az MVM a magyar kormány közbenjárásával pluszmennyiséget rendeljen meg a Gazpromtól – összesen 700 millió köbmétert.

A Gazprom most elfogadta azt a magyar igényt, hogy az Ausztria felől kieső mennyiség egy részét délről pótolják, de az nem világos, hogy mekkora részét, és az sem, hogy visszamenőleg is pótolják-e a nyár közepe óta kiesett mennyiséget.

Szijjártó mindenesetre azt mondta, így biztosan elegendő gáz érkezik Magyarországra ezen a télen, és sem a lakosságnak, sem a vállalkozásoknak nem kell korlátozástól tartaniuk. (A gáz ára ugyanakkor megsokszorozódott, így sok állami és önkormányzati intézmény máris spórolni kezdett a fűtéssel.)

Szijjártó azt is bejelentette, hogy csütörtökön az orosz fél aláírja a halasztott fizetésről szóló konstrukciót. Ezt magyar részről Nagy Márton miniszter már korábban bejelentette. A konstrukció lényege, hogy a Gazprom ezen a télen a gáz árának egy részét meghitelezi az MVM-nek, amely a tartozást ráér 2026-ig három részletben rendezni. A Bloomberg értesülései szerint erre 3,5 százalékos kamatot számolnak fel az oroszok, de erről Szijjártó nem tett említést. A magyar kormány arra számít, hogy a forint gyengülése megállhat, ha ezen a télen kevesebb valutát kell venni az oroszok kifizetésére. A forint egyelőre gyengül, szerdán a dollár már 444, az euró 430 forint volt.

Szijjártónak moszkvai partnerei azt mondták, a Török Áramlaton a szállítás stabil marad, azt nem állítják le, mint tették az Északi Áramlattal (ami azóta meg is sérült, és használhatatlanná vált), vagy a Lengyelországon áthaladó Jamal vezetékkel, és nem is csökkentik a szállított mennyiséget, mint az Ukrajnán áthaladó Testvériség vezetékeken.

Szijjártó megígérte, hogy a magyar kormány továbbra sem támogat semmilyen EU-s szankciót, ami bármilyen módon érintené a gázkereskedelmet. Mivel szankciós ügyekben minden tagállamnak vétójoga van, ezzel a magyar külügyminiszter lényegében azt ígérte, hogy az EU nem hoz gázt érintő szankciót. (444.hu)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky