h i r d e t é s

Letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét sikkasztás gyanújával

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Letartóztatták Siklósnagyfalu polgármesterét sikkasztás gyanújával

2021. január 22. - 06:58

 

Kosztics Józsefet másfél évtized alatt eddig kétszer is elítélték, mégis mindig újraválasztották. Most a gyanú szerint több mint 14 milliós kárt okozott.

Kosztics József, Siklósnagyfalu polgármestere kérdést tesz fel az I. Országos roma polgármesteri konferencián Budapesten 2015. május 28-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön elrendelte egy baranyai kis falu polgármesterének letartóztatását egy hónapra, jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettének alapos gyanúja miatt – adta hírül csütörtökön a bírósági portál.

Mint azt az MTI megírta, nem másról, mint Kosztics Józsefről, Siklósnagyfalu független polgármesteréről van szó.

A bírósági közlemény szerint a mostani nyomozás eddigi adatai szerint a gyanúsított a 2020. október 24. és november 30. közötti időszakban polgármesterként a vezetése alatt álló település önkormányzatának 7,3 millió forint, a településen működő, általa képviselt szociális szövetkezetnek pedig több mint 6,9 millió forint kárt okozott.

"A fenti összegeket részletekben, a település, illetve a szociális szövetkezet bankszámláiról a saját bankszámlájára, majd a pénz egy részét onnan tovább, élettársa bankszámlájára utalta át. A polgármester az átutalt összegekkel sajátjaként rendelkezett. A pénz egy részét döntő részben szerencsejátékra, a többit saját szükségleteire használta fel."

Mint írták, a férfi többször állt már bíróság előtt, hasonló bűncselekmények elkövetése miatt. A jelenleg terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható szabadságvesztés mértéke kettőtől nyolc évig terjedhet.

A letartóztatásról hozott bírósági határozat végleges. Annak alapján alaposan tartani lehet attól, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, tárgyi bizonyítási eszközt, elektronikus adatot semmisítene meg, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el.    

A hvg.hu azt írta, Kosztics Józsefet 2006-ban és 2019-ben is elítélték más-más ügyekben. 

Felidézték, hogy Kosztics  2006-ban lett először polgármester Siklósnagyfalun, de közvetlenül a megválasztása után el is ítélték, akkor 10 hónapot ült börtönben közokirat-hamisításért. Négy év múlva lett újra a község vezetője, majd 2019 decemberében a bíróság másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Két éve a polgármestert és három társát költségvetési csalásban és sikkasztásban találták bűnösnek. A bíróság szerint a polgármester még 2011-ben felújíttatta a település iskoláját, majd arra másodszor is állami támogatást kért, aminek egy részéből azonban az önkormányzat épületére építtetett új tetőt, a másik részét pedig elsikkasztotta.

Az ítélet akkor nem volt még jogerős, Kosztics József ezért a 2019-es önkormányzati választáson is elindult, és nyert. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s