h i r d e t é s

Magyar betegeken tesztelhetik először az ígéretes koronavírus elleni gyógyszert

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyar betegeken tesztelhetik először az ígéretes koronavírus elleni gyógyszert

2020. október 01. - 06:29

 

A favipiravir nevű készítmény klinikai vizsgálatait végző konzorcium megszerezte a kísérletekhez szükséges engedélyeket, így hamarosan megkezdődhetnek az emberi tesztek a hatóanyaggal.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közös fejlesztésében lévő japán széles spektrumú COVID-19 elleni gyógyszert április óta vizsgálják a hazai tudósok – számolt be róla a HVG.hu.

A favipiravir hatóanyagot tartalmazó Avigan tabletta az előzetes eredmények alapján a középsúlyos állapotú koronavírus-pácienseknél fellépő tüdőgyulladás esetén meggátolja a vírus fertőző részecskéinek további szaporodását, ezáltal 12 nap alatt enyhíthetőek a lázhoz és légzési nehézséghez hasonló szövődmények.

Keserű György, a TTK akadémikusa és a favipiravir fejlesztéséért felelős konzorcium vezetője elmondta, a remdesivirrel együtt már két antivirális szer hatékonyságát igazolták a koronavírus-fertőzés ellen, ami komoly előrelépésként értékelhető az orvostudományban.

A hatóanyag klinikai vizsgálatait végző HECRIN Konzorcium fejese, Kovács L. Gábor PTE-s akadémikus szintén megerősítette az Avigan effektivitását, amellyel megelőzték a koronavírusos betegek állapotának leromlását, ezzel elkerülték az intenzív osztályokon való kezelést is.

A szakember kiemelte, a konzorcium elérte, hogy az orvostudományi egyetemek klinikáin, továbbá az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben elindulhasson az Avigan alkalmazása, így mostantól favipiravirt is terápiás megoldásként használhatják a kezelőorvosok. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s