h i r d e t é s

Magyar fejlesztésű mérőműszer állhat Mars-körüli pályára

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar fejlesztésű mérőműszer állhat Mars-körüli pályára

2022. június 27. - 08:38

Hazai cég vesz részt a NASA missziójában 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A Marsról begyűjtött minták Földre szállítására alkalmas űrszondához készít speciális berendezéseket az űrtechnológiai fejlesztésekre szakosodott REMRED Kft. A cég az ADMATIS Kft.- vel, és az Energiatudományi Kutatóközponttal közös magyar űripari konzorciumban, nemzetközi pályázaton nyerte el az Európai Űrügynökség (ESA) megbízását a Föld-Mars űrutazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási értékek mérésére szolgáló műszer fejlesztésére és gyártására.

A NASA Jet Propulsion Laboratory által vezetett Mars Mintavételi Misszió keretében az Európai Űrügynökség egy olyan Mars körül keringő űrszonda fejlesztésén dolgozik, amely a Mars felszínéről és légköréből vett minták Földre szállítására alkalmas. Az ’Earth Return Orbiter’ nevet viselő űreszköz 2026-ban indul útjára a Mars felé, és 2031-ben tér vissza Föld körüli pályára. A projekt keretében az Európai Űrügynökség (ESA) pályázatot írt ki egy tudományos mérőműszer tervezésére, fejlesztésére és gyártására, amelyet a REMRED Kft. nyert meg az Energiatudományi Kutatóközponttal és az ADMATIS Kft.-vel konzorciumban.

Az SDT (Space Dosimetry Telescope) nevet viselő tudományos kísérleti műszer a Föld-Mars bolygóközi oda-vissza utazás alatti, illetve a Mars körüli sugárzási és dozimetriai (sugárvédelmi) jellemzőket rögzíti. Ezeknek az adatoknak a begyűjtése elengedhetetlen ahhoz, hogy a jövőben emberek is eljuthassanak majd a vörös bolygóra. Mindezek mellett a készülék képes lesz a nagyenergiájú naptevékenységeket is megfigyelni, amelyek az űrhajósok számára a legnagyobb dózisú fenyegetést jelentik.

Az SDT egység feladatai közé tartozik az űrutazás során tapasztalható kozmikus sugárzási tér karakterizálása (a sugárzás típusának beazonosítása), illetve dozimetriai (sugárvédelmi) célú vizsgálata és folyamatos megfigyelése. A teljes egység magyar fejlesztésű lesz: mindkét fedélzeti sugárzásmérő szenzort (RADTEL és TRITEL), ezek csatolt jelfeldolgozó és illesztő elektronikáit, valamint a speciális tartó és strukturális elemeit, illetve a mérőműszer hőháztartásának vezérlését is magyar cégek készítik. A projekt keretében a REMRED Kft. feladata a TRITEL és RADTEL sugárzás és dózismérő egységeihez csatlakozó elektronikai egységek kifejlesztése, legyártása és kvalifikálása.

Szintén a REMRED Kft. dolgozik az SDT egység földi kiszolgáló elektronikai rendszereinek, így például a földi kiértékelő és üzemeltető szoftver, a szimulátor egységek vagy a szoftverfejlesztő egységek elkészítésén. A cég szerződéses feladatai közé tartozik, hogy az SDT üzemeltetésének első két évében teljeskörű technológiai támogatást nyújtson a programban résztvevő űrügynökségek részére.

Az ERO lesz az első, a Mars körüli pályáról visszatérő űrszonda, melynek fedélzetén egy összetett kozmikus sugárzás és dózismérő eszköz kap helyet. Először mérhetjük meg egy odavissza út dózisviszonyait, ráadásul egy 100%-ban magyar fejlesztésű berendezés, az SDT segítségével!” – mondta el Zábori Balázs, a REMRED Kft. műszaki igazgatója az elnyert megbízás kapcsán.

A Mars-program beszállítójaként a REMRED Kft. legfőbb feladata az SDT egység központi, illesztő elektronikai és szoftveres rendszerének a fejlesztése, gyártása és validációja. Ez a rendszer biztosítja a tápellátást és a digitális feldolgozást, az egység vezérlését, továbbá összeköttetést biztosít a dozimetriai műszerek és az űrszonda fedélzeti rendszerei között.

Mindössze fél év telt el azóta, hogy cégünk nemzetközi nyílt pályázaton elnyerte annak lehetőségét, hogy az Internal Dosimeter Array (IDA) tudományos berendezés fejlesztése és gyártása révén részt vegyen az Artemis-programban, most újabb fontos lépést tett afelé, hogy az emberes Mars-missziók egyik meghatározó európai űripari beszállítója legyen.” – nyilatkozta Hirn Attila, a REMRED ügyvezető igazgatója.

A REMRED Kft. a NASA szigorú tudományos és technológiai követelményei szerint dolgozik a projekten, így azon igen kevés hazai szervezet egyike, amely közvetlen és napi kapcsolatban van az amerikai űrügynökséggel. De emellett a vállalat az európai, a japán és a német űrügynökségekkel is szoros együttműködésben dolgozik.