h i r d e t é s

Magyar-lengyel vétó: határozott válaszlépést sürgetnek EP-képviselők

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyar-lengyel vétó: határozott válaszlépést sürgetnek EP-képviselők

2020. november 27. - 06:16

 

Miközben a magyar és a lengyel miniszterelnök Budapesten erősítette meg a jogállamisági mechanizmussal szembeni álláspontját, Európai Parlamenti képviselők Brüsszelben hangsúlyozták, hogy az EU következő, hétéves költségvetését nem lehet szétválasztani a jogállamiság védelmétől.

Az Európai Parlament ülésterme - Forrás: Euronews

A Momentum Mozgalom EP-képviselője, Cseh Katalin szerint a magyar és a lengyel kormányfő zsarolni próbálja az EU-t, ami ahhoz is vezethet, hogy megfosztja az EU tagállamait a gyorssegélyek lehetőségétől, ami a járvány okozta krízis enyhítését tenné lehetővé a helyreállítási alapok révén. A Momentum politikusa arra is felhívja a figyelmet, hogy Orbán Viktor megpróbálja felvizezni a jogállamisági mechanizmust. Európának most keményen kell fellépnie a jogállamiság védelmében, ez az egész EU érdekeit és túlélését szolgálja, mondta Cseh Katalin.

A megoldás lehetőségét és eszközeit illetően megoszlanak a vélemények.

Az EP igazságügyi bizottságának szocialista elnöke, Juan Lopez Aguilar fontosnak tartja, hogy az Európai Unió határozottan reagáljon. A demokratikus értékek iránti elköteleződést nem szabad feladni, az Európai Parlamentnek a Tanáccsal és a Bizottsággal közösen kell ezt egyértelművé tennie, ha szükséges, döntést hoznia. A 122. cikkely alapján a Tanács a Bizottság javaslata alapján a tagállamok közötti szolidaritás szellemében határozhat a gazdasági helyzetnek megfelelő intézkedésekről, hivatkozott az EU szerződésére az S&D EP-képviselője.

Az EU vezetői leghamarabb a december eleji uniós csúcson tárgyalhatnak a patthelyzetről, de az idő most fontos tényező. A járvány miatt munka nélkül maradt polgárok, a meggyengült vagy tönkrement cégek és az egészségügyi ellátórendszer is gyors anyagi segítséget vár az egész unióban. (Euronews)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s