h i r d e t é s

Magyar sportmászó nyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Magyar sportmászó nyerte az ifjúsági Európa-bajnokságot

2019. október 22. - 15:34

 

A 15 éves Vályi Gergő győzelme a hazai versenymászás legnagyobb sikere

Vályi Gege a dobogón

Hatalmas sikert ért el az olimpián jövőre debütáló sportmászásban egy kis, nógrádi faluban élő mászó, Vályi Gergely. Miután idén megnyerte az Európa-kupasorozatot, az Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre. A világ legnagyobb mászómúlttal rendelkező országainak komoly szakemberekkel támogatott versenyzőit győzte le.

A sportmászás jövőre kilép a világ legnagyobb színpadára: Tokióban bemutatkozik az olimpián. A bejelentés óta a sportág iránti érdeklődés ugrásszerűen megnőtt, és mindez még csak előszele annak, ami az ötkarikás játékok után várható.

Az elmúlt hétvégén az oroszországi Voronyezsben rendezték a sportmászók ifjúsági Európa-bajnokságát. Az Ifi B korcsoportban (14-15 évesek) három magyar versenyző is nevezett: Radics Attila, Tusnády Nimród és Vályi Gergő „Gege”.

A kontinensviadalon két versenyszámban hirdettek bajnokot: nehézségi és gyorsmászásban. Attila és Nimród mindkét számban indult, Gege a nehézségire koncentrált.

Gyorsmászásban egy sztenderd mászóútvonalon kell felmászni, amely minden versenyen ugyanaz. Csak az idő számít. A 15 méter magas falon a mászók 6-10 másodperc alatt jutnak fel. Ebben a számban Attila a 12., Nimród pedig a 16. helyen zárt.

A nehézségi mászás az, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

Miután ebben a számban mindhárman a középdöntőbe jutottak, ott Tusnády Nimród a 13., Radics Attila pedig a 15. helyet szerezte meg. Vályi Gergely az első helyen, egyedüli top mászással jutott a döntőbe, amit aztán meg is nyert.

Mivel az Ifi B korcsoport után a felnőtt kategóriáig már csak az Ifi A és a juniorok következnek, Vályi Gergely eredménye a 2024-es párizsi olimpia tekintetében lehet számunkra igazán fontos. Különösen, ha az egész évi teljesítményét nézzük. Az Európa-bajnoki cím ugyanis egyáltalán nem volt meglepetés, sem egyéni, sem pedig csapatszinten.

Az IFSC Ifjúsági Nehézségi Európa-kupasorozatban Vályi Gergely az első helyen végzett. Az Európa-kupasorozat kombinált értékelését (ez a három különböző versenyszám kombinációja, amely az olimpián is szerepelni fog) Vályi Gergely megnyerte, míg az IFSC Ifjúsági Kombinált Európa-bajnokságban Tusnády Nimród a 3., Radics Attila pedig a 6. helyen zárt.

Vályi Gergely Szügyben, egy Nógrád megyei kis községben él, és idén kezdte a gimnáziumot Balassagyarmaton.  Hét évesen kezdett a fal-és sziklamászás iránt érdeklődni, a versenyzést kilenc évesen kezdte. Idén az Európa-kupa több állomásán is győzni tudott, így magabiztosan nyerte a sorozatot. A nehézségi mellett a boulder versenyszámban is többször állt dobogón.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kiemelten kezeli a versenymászást. A szövetség elnöke, Kandrács Ildikó maga is aktív szabadidős mászó, jól ismeri a sportág szükségleteit. Gege eredménye őt sem érte váratlanul, hiszen sok ember tudatosan felépített munkájának köszönhetők a versenymászó válogatott sikerei:

„Az elmúlt öt évben a szövetség szerény lehetőségeihez mérten, anyagi és humán erőforrást nem kímélve, rengeteget dolgozott a hazai kupasorozat fejlesztésén, amelyben nagyon sokat segítettek a rendező egyesületek, valamint a versenymászó szakág mindenkori vezetője, aki jelenleg Nagy Ervin. Az állami támogatások lehetővé tették egy jobban működtethető informatikai rendszer kiépítését. Bubb Ferenc közreműködésével számos edzőt és oktatók neveltünk ki. A legtöbbet azonban talán annak a rengeteg szülőnek köszönhetjük, akik mindent feláldozva biztosítják a gyermekeik sportolási lehetőségeit, amire éppen Gege az élő példa.”

Mindennél fontosabb azonban Gege sporthoz való alázata, szorgalma, kitartása és szerénysége. Kimondottan erre a versenyre Beliczky Péter készítette fel, míg általánosságban a válogatott edzőcsapata foglalkozik vele: Farkas Tamás, Schmidt Tamás és Burucs Bálint, akik maguk is kiemelkedő sport- és boulder mászók.

Vályi Gergely így értékelte az eredményt:

„A versenyt megelőzte egy háromhetes intenzív edzéssorozat, de egész évben folyamatos volt a felkészülésem, így sikerült a háromfordulós Európa-kupasorozat mindhárom versenyét megnyernem. Ezen eredményeim után reméltem az EB-n a döntőbe jutást, esetleg dobogós helyezést. Számomra minden verseny egyformán fontos. Az Európa-bajnokság viszont  azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert szerettem volna tudni, hogy a magyar eredményeim után, a nemzetközi mezőnyben mit tudok teljesíteni. Az Európa-bajnoki cím egy visszaigazolás számomra, hogy jó úton haladok a felkészülésemben, és ezt kell tovább folytatnom. A következő időszakban még Magyar Kupafordulókra kerül sor, majd kezdődik az alapozás a következő magyar és nemzetközi versenyszezonra.”

A Magyar Hegy- és Sportmászó szövetség nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás-nevelésre, a sportág pedig, növekvő népszerűségének köszönhetően egyre több gyermeket vonz, akik a mászásban találják meg a helyüket. Újabb és újabb mászófalak épülnek, az edzések száma is ugrásszerűen növekszik” – tette hozzá Kandrács Ildikó elnök.

A hazai sportmászás számára történelminek számító siker egy fontos mérföldkő a remélhetőleg a párizsi olimpiára vezető úton.


 

h i r d e t é s