fbpx Magyarországon az egészségtudatosság hiánya miatt a daganatot nem fedezik fel időben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Magyarországon az egészségtudatosság hiánya miatt a daganatot nem fedezik fel időben

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Magyarországon az egészségtudatosság hiánya miatt a daganatot nem fedezik fel időben

2015. november 04. - 15:08
0 komment

 

Nagy az elmaradás a vese-, hólyag- és prosztatadaganatok diagnosztizálásában, a szűrés elhanyagolása miatt a betegek gyakran operálhatatlan állapotban kerülnek orvoshoz. Az elvégzett műtétek száma legalább háromszor kevesebb a szükségesnél. Felszerelt centrumokra, jól szervezett betegutakra van szükség a helyzet javítására.

Fotó: Napi.hu

Évente négyezer prosztatarákot diagnosztizálnak, a betegség miatt 1700-en halnak meg évente - írja a napi.hu. A szomszédos országokban négyszer több műtétet végeznek mint nálunk, leginkább azért, mert Magyarországon az egészségtudatosság hiánya miatt a daganatot nem fedezik fel időben - mondta Tenke Péter, a Magyar Urológiai Társaság elnöke a társaság hévégi kongresszusa előtt rendezett mai sajtótájékoztatón.

Minden esetben személyre szabott terápiára van szükség, s csak olyan helyen lenne szabad az operációt elvégezni, ahol erre kellő tapasztalat és gyakorlat áll rendelkezésre, ami évente legalább 50 prosztatatrák műtétet jelent. Centrumokra és jól szervezett betegutakra van szükség, hogy a betegek ne vesszenek el, és a megfelelő kezeléshez jussanak - hangsúlyozta Tenke Péter, aki a Jáhn Ferenc Dél-pesti kórház urológiai osztályának is a vezetője.

Megjegyezte, a legmodernebb, robot-asszisztált, laparoszkópos operációk nálunk még nem érhetők el. Egyfelől sokkal drágább a finanszírozás - az Országos Egészségbiztosítási Pénztár most ezer eurót térít egy prosztatadaganat műtétért, a robot-vezérelt beavatkozás pedig ötezer euróba kerülne - , nagyon bonyolult maga az engedélyezési folyamat is, másfelől Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy kellő számú berendezést lehessen működtetni, egyet-egyet pedig nem érné meg fenntartani. Németországban például 4-500 ilyen robot működik - tette hozzá. Maga a műtéti technika azonban kevésbé befolyásolja az életesélyeket, mint a daganat időben való felfedezése - fogalmazott Tenke Péter.

Kulcsszó a betegút

A szűrés elmaradása miatti késői felfedezést nevezte az egyik legnagyobb problémának Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológia centrumának vezetője is. Ugyanakkor az urológus és az onkológus szoros együttműködése, a betegutak javítása is elengedhetetlen ahhoz, hogy a beteg időben megkapja a szükséges ellátásokat - erősítette meg Bodoky, kiemelve, hogy az onkológiai ellátásban a betegút a kulcsszó. Főként azért, mert a célzott gyógyszerek megjelenésével szignifikánsan nőtt a túlélés, és javult az életminőség. A gyógyíthatatlan ma már nem reménytelenség szinonimája, egyre szélesebb az a gyógyszerpaletta, amivel az ilyen urológiai daganatos betegségek elviselhetővé tehetők - állította Bodoky.

A terápiák hozzáférhetőségében nincs érdemi különbség Budapest és vidék között - vélte Ruzsa Ágnes, a Somogy megyei Kaposi Mór oktatókórház klinikai onkológiai centrumának vezetője. Mindazonáltal megfelelő betegutakkal és jó színvonalú sebészettel, valamint széles gyógyszerpalettával működő, modern sugárterápiás és diagnosztikai eszközöket biztosító centrumokkal kell a betegek rendelkezésére állni. Megvizsgálni mindenesetre csak azokat lehet, akik megjelennek az orvosnál, ezért az ötven fölötti férfiak mindegyikének, a vérrokonaik által érintettek közül pedig már a 45 év felettieknek javasolt az urológus felkeresése egy félperces tapintásos és egy egyszerű laborvizsgálatra  - hangsúlyozta Ruzsa Ágnes.

Van mit javítani a diagnosztika hozzáférhetőségén

A vidéki sugárterápiás kapacitások fejlesztése nagy előrelépés, de további javulást hozna az ultrahang helyett MRI vezérelt biopszia és a PET CT vizsgálatok jobb hozzáférhetősége. Jelenleg ugyanis az urológiai daganatok kimutatásához szükséges kontrasztanyagot az OEP nem támogatja - emelte ki Ruzsa Ágnes.

A kéthetes szabály kevés

A daganatgyanús betegek képalkotó diagnosztikájának gyorsításáról - gyanú esetén két héten belül el kell végezni a vizsgálatot - szólva  Bodoky György lapunknak kifejtette, nem ezt tartja kitörési pontnak a gyógyulásban. Egyfelől a beutalási jogosultságok jelenlegi rendszere önmagában is időveszteséget okoz, emellett a képalkotó lelet önmagában, szövettan nélkül nem elég a terápia megkezdéséhez. Arról nem is beszélve, hogy nem igazolódott gyanú esetén a vizsgálat költségét nem téríti az OEP, ami mind a beutaló orvosnak, mind a képalkotó vizsgálat szolgáltatójának kellemetlen. Bodoky úgy vélte, a daganatok nagyobb arányú felfedezése csak a kéthetes szabálytól nem várható, ennél sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonít az egészségtudatosságnak, rendszeres szűréseknek.

Magyarországon a prosztatarák a 3. helyen áll a férfiak daganathalálozásában, míg a nálunk fejlettebb országokban, közte az USA-ban a 2. leggyakoribb, daganatos halálok. Ennek egyedüli oka, hogy a magyar férfiak korábban meghalnak, mint ahogy a betegség, a kor előrehaladtával, szinte mindenkiben kifejlődik.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s