h i r d e t é s

Mászófal és sípálya is van a világ legmodernebb hulladékégető erőművében

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mászófal és sípálya is van a világ legmodernebb hulladékégető erőművében

2020. október 28. - 06:55

 

A Copenhill gyorsan Koppenhága egyik nevezetességévé vált, ami elég szép teljesítmény, figyelembe véve, hogy tulajdonképpen egy hulladékégetőről van szó.

Fotó: Bjarke Ingels Group, Press/CopenHill

A Bjarke Ingels Group által tervezett épületet 2017-ben adták át a dán fővárosban, hivatalosan pedig tavaly októberben nyitott meg. A neves építésziroda gyakorlatilag egy mesterséges hegyet tervezett az erőmű köré, ami egy multifunkcionális sportkomplexumnak ad otthont, így a Copenhill az egyetlen olyan szemétégető a világon, amin síelni és falat mászni is lehet.


Fotó: Bjarke Ingels Group, Press/CopenHill

Előbbire a mesterséges domboldalon egy 400 méter hosszú pályát alakítottak ki, amely 90 méteres magasságból indul, és elég trükkös, hiszen egy 180 fokos kanyar is található benne. A sípálya különlegessége, hogy egész évben látogatható, az egy órás jegy ára 220 dán koronába, vagyis körülbelül 11 ezer forintba kerül. Akik nem tériszonyosok, kipróbálhatják a mászófalat is, ami a világ legmagasabb ilyen pályája, és az erőmű magasabbik oldalán húzódik végig, összesen 85 méter hosszan. A Copenhillen emellett van szánkópálya, cross-fit center, egy fél kilométer hosszú túra- és futópálya, de akár íjászkodni is lehet, akinek ahhoz van kedve. A komplexumban tetőbár, étterem és boltok is várják a látogatókat.


Fotó: Bjarke Ingels Group, Press/CopenHill

Mindeközben pedig a Copenhill belsejében szinte teljesen észrevétlenül üzemel a hulladékégető, ami éves szinten 440 ezer tonna kommunális hulladékot tud tiszta energiává alakítani, az így megtermelt energiából pedig 150 ezer háztartás energia- és fűtési igényét tudják fedezni. Bjarke Ingels, az építésziroda alapítója elmondta, hogy maga a szemétégető teljesen tiszta, a kéményekből ugyanis nem jönnek ki káros anyagok, ez pedig lehetőséget adott rá, hogy a Copenhillt a város közösségi központjává tegyék.

"Ez egy kristálytiszta példája a hedonisztikus fenntarthatóságnak - vagyis annak, hogy egy fenntartható város nem csak a környezetnek jobb, de a városlakóknak is élvezhetőbb életet biztosít". ((DesingboomDezeen) / Raketa


 

Kommentek

h i r d e t é s