h i r d e t é s

Matolcsy unokatestvérének bankja vidéki fiókjainak bezárására kényszerült

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Matolcsy unokatestvérének bankja vidéki fiókjainak bezárására kényszerült

2019. január 08. - 10:32

 

Gazdaságossági okai vannak a döntésnek, amit állítólag már azelőtt meghoztak, hogy az MNB határozata miatt bankszünnap tartására és korlátozások bevezetésére kényszerült az NHB.

Növekedési Hitel Bank - Forrás: AzÜzlet

December 18-án tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt a határozatát, amely szerint a Növekedési Hitel Banknál (NHB) átmeneti korlátozó intézkedéseket vezet be, így 30 napig elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását, valamint megtiltotta a banknak a további kötelezettségvállalásokat. Felszólították a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket.

Szendrey Tamás, vagyis Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének bankja túlélheti a nehézségeket, derül ki az Index.hu cikkéből. Az NHB munkatársaira hivatkozva azt írják: nem volt ügyfélroham, nincsenek sorok, sem intenzív reklamációk a banknál, bár ez a bank „elenyésző” méretéből is fakad. Az előírt bankszünnap és informatikai felkészülés után minden rendszer működik, és az MNB által engedélyezett szolgáltatások elérhetőek. Bár az ügyfelektől ugyanakkor fennakadásokról is hallani, illetve például arról:

a Budapesten kívüli kilenc NHB-fiókokon az a felirat olvasható, hogy azok hamarosan bezárnak.

Állítólag a bank már az MNB intézkedései előtt eldöntötte, hogy az országos fiókhálózat 90 százalékát bezárja. A döntést gazdaságossági áttekintés előzte meg, a „zárva” tábla nagyjából a jövő héten kerül majd ki a fiókokra. Egyedül a paksi fiók tart két hónappal tovább nyitva, de hosszabb távon csak a fővárosi, Akadémia utcai fiók marad meg az ügyfeleknek.

Az MNB egyébként tavaly augusztusban jogsértések miatt 19 millió forint bírságot is kiszabott az NHB-ra.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s