h i r d e t é s

Még Kínában és Indiában is jobb a levegő, mint Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Még Kínában és Indiában is jobb a levegő, mint Magyarországon

2018. szeptember 15. - 06:35

 

Az uniós források felhasználását ellenőrző szervezet szerint EU-s források bevonásával ugyan javítható a levegőminőség, azonban a támogatott projektek nem mindig célozzák megfelelően a probléma megoldását. 

Forrás: pxhere.com

A legtöbb európai uniós tagország nem teljesíti a közösség levegőminőségi standardjait, egyes kelet-európai országokban, így Magyarországon pedig a légszennyezettségi helyzet még a kínainál és indiainál is rosszabb - áll az Európai Számvevőszék (ECA) jelentésében.

A rossz levegőminőség miatt naponta több mint ezer európai hal meg idő előtt, tízszer több, mint közlekedési balesetben. Az évente mintegy 400 ezer, a légszennyezettséggel összefüggő korai haláleset fő okozója a jelentés szerint is a részecskeszennyezés vagy kisméretű szálló por, a nitrogén-dioxid és a talajközeli ózon.

A légszennyezettség egészségre gyakorolt hatása Bulgáriában és más kelet-európai országokban még annál is rosszabb, mint amilyen a hírhedten szmogos kínai vagy indiai településeken - állapítja meg a héten publikált jelentésében az Európai Unió testülete, amely azt vizsgálja, hogyan költi a blokk, illetve egyes tagjai az uniós forrásokat. Az eredményeket súlyosbítja, hogy az EU bizonyos iránymutatásai kevésbé szigorúak, mint az Egészségügyi Világszervezetéi (WH).

A jelentés szerint Bulgária, Csehország, Lettország és Magyarország lakossága még a kínai és indiai embereknél is több egészséges évet veszít a légszennyezettség miatt. Ez 1,8 elveszett egészséges évet jelent száz lakosra vetítve Magyarországon, ami több mint kétszerese az EU átlagának, és magasabb mint a kínai vagy indiai értékek. (portfolio.hu)


ECA / Forrás: portfolio.hu

 

h i r d e t é s