h i r d e t é s

Megbírságoltak egy énekesnőt, mert nem a családjával ünnepelte születésnapját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Megbírságoltak egy énekesnőt, mert nem a családjával ünnepelte születésnapját

2019. április 05. - 10:36

Születésnapi bulija miatt gyűlt meg a baja a hatóságokkal egy énekesnőnek Tádzsikisztánban, mert nem családjával, hanem inkább barátaival és rajongóival ment ünnepelni.

Forrás: Firuza Hafizova/Facebook

Firuza Hafizovának büntetésből több mint 130 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie

– közölte szerdán a helyi sajtó a tádzsik ügyészségre hivatkozva. Az ügy előzménye, hogy előkerült egy videó, amelyen az énekesnő látható, „amint barátai és ismerősei társaságában ünnepli születésnapját december 12-én 20 és 23 óra között” – olvasható az ügyészségi közleményben.

Rajongói klubja a 34 éves Firuzát „Tádzsikisztán királynőjének” hívja. Az énekesnő ötvözi a hagyományos perzsa dallamokat az elektropoppal, egyes klipjeinek nézettsége az interneten eléri az egymilliót. A főváros, Dusanbe egyik bíróságán viszont azzal vádolták meg a népszerű előadóművészt, hogy megsértette azt a törvényt, amely a születésnapokat családi körben rendeli megünnepelni. A 2007 óta hatályos szabályozás – a helyi sajtó szerint – a pazarló ünnepségeknek szabna gátat a szegénység sújtotta országban.

A bírálók szerint viszont a rendelet csak arra szolgál, hogy az állami tisztségviselők nagy összegeket zsaroljanak ki az emberekből – az énekesnőtől követelt összeg például kéthavi átlagfizetésnek felel meg. 2015-ben hasonló bírsággal sújtottak egy férfit, aki egy bárban a barátaival ünnepelte születésnapját, és fotókat tett fel az internetre a mulatságról a születésnapi tortával.

Az Afganisztánnal határos, nyolcmillió lakosú Tádzsikisztán a legszegényebb szovjet utódállam, az iszlám fundamentalizmus melegágya. Az ország tekintélyelvű ura Emomali Rahmon elnök. 2016-ban a tádzsikisztáni választópolgárok egy népszavazáson hagyták jóvá azt az alkotmánymódosítást, amely lehetővé teszi, hogy Rahmon korlátlan alkalommal indulhasson az elnökválasztáson, és így akár élete végéig államfő maradhasson.

(MTI)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky