h i r d e t é s

Megérkezett az LNG-válság, Európa fűtés nélkül maradhat

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megérkezett az LNG-válság, Európa fűtés nélkül maradhat

2022. május 13. - 06:12

 

Az orosz gázról való lekapcsolódás sürgetése miatt az európai fogyasztók rendkívül sebezhetővé váltak. A globális LNG vagyis cseppfolyósított gáz kereslete jócskán meghaladja idén a kínálatot. Vagy a gatyánkat is odafizetjük vagy fűtés nélkül maradunk.

A kép illusztráció! - Forrás: wikipedia/kees torn

Cseppfolyósított földgáz (LNG) válság alakulhat ki az ukrajnai orosz invázió nyomán az európai országokban, mivel a kereslet az év végére meghaladja a kínálatot – derül ki a Rystad Energy kutatásából. Bár a megugró kereslet a legnagyobb rohamot indította el az új LNG-projektek terén világszerte, az építési határidők miatt az anyagi enyhülés csak 2024 után valószínűsíthető. A globális LNG-kereslet 2022-ben várhatóan eléri a 436 millió tonnát, ami meghaladja a rendelkezésre álló, mindössze 410 millió tonnás kínálatot. Európa számára tehát szó szerint fagyos lehet az idei tél, mivel a kontinens igyekszik minél hamarabb korlátozni az orosz gázhasználatot.

Füstbe ment terv?

Az Európai Unió REPowerEU terve ambiciózus célként tűzte ki, hogy még ebben az évben 66%-kal csökkentse az orosz gáztól való függőséget – ez a cél ütközik az EU azon célkitűzésével, hogy november 1-jéig a gáztárolók kapacitásának 80%-ára feltöltsék. Az orosz gáz megkerülésével Európa destabilizálta az egész globális LNG-piacot, amely a viharos 2021-es évet követően bizonytalan egyensúlyban kezdte az évet. Az a döntés, hogy a jelenlegi szintről brutálisan lecsökkenti az orosz gázra támaszkodást és az LNG-re fókuszál, át fogja alakítani a globális LNG-piacot.

Oroszország tavaly 155 milliárd köbméter gázt küldött Európába, ami a régió gázellátásának több mint 31%-át jelentette. Ennek jelentős részét rendkívül nehéz lesz pótolni, ami messzemenő következményekkel járna Európa lakosságára, gazdaságára nézve, és a régiónak át kellene alakítania az energiaellátási tervét. Ez valószínűleg olyan mértékű és időtartamú fellendülést fog okozni az LNG-termelők számára, amilyenre több mint egy évtizede nem volt példa.

“Egyszerűen nincs elég LNG a kereslet kielégítésére. Rövid távon ez kemény telet fog okozni Európában. A termelők számára ez azt jelenti, hogy a következő LNG-boom már itt van, de túl későn érkezik ahhoz, hogy kielégítse a hirtelen megugró keresletet. A színpadon tartós kínálati hiány, magas árak, rendkívüli volatilitás, bikapiacok és az LNG geopolitika kiéleződése várható” – állítja Kaushal Ramesh, a Rystad Energy gáz- és LNG-szakértője.

Európa orosz gázfogyasztása 2019-ben érte el a csúcsot, és most 2030-ig folyamatosan csökkenni fog. Többen azt feltételezik, hogy a gáz várhatóan kisebb szerepet fog játszani Európa energiamixében, ami további lendületet ad a megújuló energiaforrásoknak, és potenciálisan nagyobb szerepet biztosít az atomenergiának és a szénnek. Közben az LNG-behozatal megkönnyítése érdekében Európa-szerte számos újragázosító terminált terveztek – néhányat újonnan építenek, néhányat pedig felújítanak.

A gáztározók szinte üresek

Ha az orosz gázszállítás holnap leállna, a jelenleg a tárolókban lévő gáz (amelyek körülbelül 35%-ban vannak feltöltve) valószínűleg még az év vége előtt elfogyna, és Európa brutális télnek lenne kitéve. Ekkor viszont az ipari termelést kell drasztikusan korlátozni és széles körű tüzelőanyag-váltásra kell készülni az energiaszektorban. Európában már most is tapasztalhatóak a műtrágya-, acél- és papírgyártókat érintő korlátozások, ami jelzi, hogy ez bizony fájni fog mindenkinek. Egy szélsőségesen hideg tél esetén a lakossági szektor sem lenne biztonságban.

Az amerikai LNG projektek a kereslet növekedésére várva és most újraéledtek. Az olyan projektek, mint az Energy Transfer Lake Charles és a NextDecade Rio Grande projektje, amelyeket korábban leállítottak, 9,45 millió tonna/év értékű üzletről számoltak be az invázió után, beleértve a francia szereplő, az Engie fordulatos üzletét, amely 2020 novemberében visszalépett a NextDecade-del folytatott tárgyalásoktól, de nemrégiben 1,75 millió tonna/év értékű üzletet kötött ugyanezzel a projekttel.

Ezek a projektek azonban globálisan még messze nem képesek megmenteni a piacot. Ez azt jelenti, hogy a kontinens továbbra is a fűtőolajtól és a széntől fog függeni, ez pedig pont szembe megy Európa nagy zöld terveivel. (Bitcoinbázis)


 

Kommentek

h i r d e t é s