h i r d e t é s

Mégis lehet focimeccs a parlament előtt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mégis lehet focimeccs a parlament előtt

2019. március 27. - 07:45

 

A rendőrség megtiltotta volna, hogy focimeccset rendezzenek a Kossuth téren azok a diákok, akik szerint a kormány aránytalanul sok pénzt költ a sportra, miközben a magyar tudományos életet tönkreteszi. - írja a propeller.hu.

Illusztráció: propeller.hu

A Fővárosi Törvényszék azonban megakadályozta, hogy a rendőrség ellehetetlenítse a szimbolikus akciót. Harmadik alkalommal nyert pert a rendőrséggel szemben az új gyülekezési törvény bevezetése óta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

A bíróság ezúttal egy március 30-ra tervezett akció ügyében adott igazat a jogvédőknek, és védte meg újra a békés gyűlés és a politikai véleménynyilvánítás jogát.

Aznapra diákok jelentettek be megmozdulást a budapesti Kossuth Lajos térre: az ellen kívántak tiltakozni, hogy a sportra, azon belül is a labdarúgásra aránytalanul több pénzt és figyelmet fordít a kormányzat, mint az oktatásra és a kutatásra. A szervezők szimbolikus jellegű focimeccsek lejátszását tervezték a parlament előtt.

A rendőrség tudomásul vette ugyan a gyűlés megtartását, de csak azzal a feltétellel, hogy focimeccset nem rendeznek. A szervező a TASZ segítségével támadta meg a rendőrség korlátozó határozatát a Fővárosi Törvényszék előtt. A bíróság a szimbolikus mérkőzés megrendezésének teljes megtiltását nem csak aránytalan, de szükségtelen alapjogi korlátozásként értékelte.

A Fővárosi Törvényszék ítélete egy újabb kiskaput zár be az önkényes rendőrségi jogértelmezés és jogalkalmazás előtt: a rendőrség nem nyilváníthatja önkényesen sportrendezvénynek azt, ami politikai véleménynyilvánítás. A szimbolikus üzenet is üzenet, a gyülekezési jog alkotmányos védelme alatt áll, és a rendőrségnek nincs felhatalmazása arra, hogy eldöntse, mi a megfelelő formája egy álláspont kinyilvánításának.

Azt az elvet is megerősítette a bíróság – írja a TASZ –, hogy az olyan elvont értékek, mint amilyen a kulturális örökségnek minősülő Kossuth tér védelme, a gyülekezési jog korlátozását nem indokolhatják. A bíróság egyedül a helyszín közlekedésbiztonsági kockázatára való hivatkozást tekintette elfogadhatónak, erre tekintettel a szimbolikus focimeccs időtartamát korlátozta.

propeller.hu


 

h i r d e t é s