h i r d e t é s

Megváltoznak a vásárlási szokások - spórolásba kezdtek a magyarok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Megváltoznak a vásárlási szokások - spórolásba kezdtek a magyarok

2022. augusztus 15. - 06:41

Az élelmiszerárak drágulása miatt rengeteg magyar háztartás kényszerül arra, hogy faragjon a kiadásain a boltokban. A nehéz gazdasági helyzet és az infláció miatt további áremelkedésre lehet számítani, a Portfolio most előrevetítette, hogy változhat a vásárlási attitűd idehaza.

Sokan elkezdtek olyan helyen (piac, diszkont, szupermarket) vásárolni, ahol olcsóbban hozzájuthatnak az élelmiszerekhez. Korábban nem mindenki fordított nagy figyelmet a meghirdetett akciókra, most már viszont azok vannak kisebbségben, akik nem vesznek tudomást a leárazásokról. Ezekről a reklámokon kívül a boltláncok akciós újságaiban is lehet tájékozódni.

Elméletben az otthoni ételkészítéssel is lehet spórolni, hiszen az étkezdék, kifőzdék is áremelésre kényszerülhetnek az új rezsiszabályok miatt. De ez nem biztos, hogy minden esetben igaz, érdemes kiszámolni, mivel jár jobban az ember: az alapanyagok beszerzésével és a főzéssel, vagy az ételrendeléssel.

Az sem mindegy, milyen húst vesz a vásárló. A baromfizúza és sertésmáj a többi (nem árstoppolt) húshoz viszonyítva még mindig olcsóbbnak számít, a pacal már kevésbé, írja a Portfolio. Filézett hús helyett el lehet gondolkodni a csontos hús (vagy egész baromfi) vásárlásán, ez kiváltképp igaz lehet az árstop megszüntetése után. A körömpörkölt pedig a mai napig az egyik legolcsóbb pörköltváltozatnak számít.

A bevállalósabbak akár le is mondhatnak a húsfogyasztásról (részben vagy egészben), ugyanis a húsárak jobban emelkednek, mint a zöldségek-gyümölcsök árai. Figyelni kell a szezonalitásra, az idényzöldségek ára a szezonon kívül garantáltan megugrik. Több termék esetében pedig igaz lehet, hogy a házi olcsóbb, mint a bolti, itt például a lekvárra, a kenyérre, a növényi tejre vagy a bébiételre is lehet gondolni.

A napraforgóolaj októbertől megdrágulhat – ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstoppot –, a Portfolio szerint lehet, hogy a sertészsír lesz a legolcsóbb alternatíva. A megdráguló kávét pedig a pótkávéval lehet majd helyettesíteni. Aki pedig nem bír tea nélkül meglenni, annak érdemes lehet kipróbálni a gyógynövény alapú teákat.

Az üdítőitalokról is nehezen mond le az ember, de a kényszer nagy úr, sokan állhatnak majd át a limonádékészítésre, a szörpök pedig reneszánszukat élhetik a népszerű finomságok kárára. A sokak által kedvelt chips és csoki is tovább drágulhat, a vállalkozó kedvűek ezért áttérhetnek a házi készítésű rágcsák fogyasztására. Az ásványvíz helyett pedig lehet csapvizet inni, előtte mondjuk érdemes lehet beszerezni egy jó minőségű vízszűrő berendezést. (Index)