h i r d e t é s

Mellékhatások jelentkeztek két beoltottnál, az egészségügyi minisztérium nyugalomra int

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mellékhatások jelentkeztek két beoltottnál, az egészségügyi minisztérium nyugalomra int

2020. december 09. - 18:18

 

Miután Nagy-Britanniában kedden megkezdődött az emberek tömeges beoltása, két személynél súlyos allergiás reakció lépett fel – jelentette be a szlovák egészségügyi minisztérium a közösségi oldalán.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A tárca azért is foglalkozik az üggyel, mert a hír hatására a Facebookon új erőre kaptak az oltásellenes összeesküvés-elméletek. A minisztérium a közleményében leszögezi, hogy a brit gyógyszerfelügyelet jelenleg vizsgája a vakcina hatóanyagai és az allergiás reakciók közti összefüggést. Annyit azonban előzetesen lehet tudni, hogy mindkét személynek voltak allergiás tünetei már korábban is. Szerencsére mindketten jól vannak, jelenleg lábadoznak. Amíg a vizsgálat folyik, a brit gyógyszerfelügyelet nem javasolja azon személyek beoltását, akiknek a kórtörténetében előfordultak ehhez hasonló egészségügyi problémák.

"Súlyosabb mellékhatások felléphetnek olyan vakcináknál is, amelyek átestek a klinikai teszteken, ám az ilyen esetek rendkívül ritkák. A koronavírus elleni oltásprogram kezdeti stádiumában 400 ezer embert oltanak be Nagy-Britanniában. Jelenleg nem tudjuk pontosan, hogy eddig hány személynek adták be a vakcinát" – olvasható a minisztérium bejegyzésben.

A tárca arra figyelmeztet, hogy ha ezzel kapcsolatos riasztó hírekkel találkozunk a közösségi média felületein, adjuk meg a teljes kontextust, hiszen anélkül könnyen félreérthetővé válnak az efféle információk.

A britek a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát használják fel a tömeges oltáshoz. Szlovákiába várhatóan január közepén érkezik meg az első oltóanyag-szállítmány. (ujszo.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s