h i r d e t é s

Merőben új mezőgazdasági módszer nemzetközi kutatása - a PTE részvételével!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Merőben új mezőgazdasági módszer nemzetközi kutatása - a PTE részvételével!

2019. június 14. - 13:00

 

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar (TTK) Földrajzi és Földtudományi Intézetének kutatói, valamint Európa-szerte további huszonnégy szervezettől több mint ötven kutató, szakember, gazdálkodó és vállalkozó egyeztetett Finnországban a közelmúltban a Diverfarming európai uniós projekt előrehaladásáról és eredményeiről. 

A projekt az Európai Bizottság Horizon 2020 programjának finanszírozásában valósul meg. 

A Diverfarming projekt mérési eredményekkel szemlélteti azokat a környezeti és gazdasági előnyöket, melyeket egy új, többféle terményen és alacsony ráfordításon alapuló mezőgazdasági módszer bevezetése eredményezne a hagyományos monokultúrás gazdálkodással szemben.

Ennek érdekében a csoport huszonöt földterületen végez méréseket hat ország hat fő klímaterületén: Észak Mediterrán, Dél Mediterrán, Atlanti, Kontinentális, Boreális és Pannon, összehasonlítva ezeket a monokultúrás területek méréseivel. A PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének képviseletében Lóczy Dénes egyetemi tanár és Dezső József adjunktus vesz részt a kutatásokban, mérésekben.

A végső cél egyrészt, hogy az európai és nemzeti hatóságokat és szervezeteket megfelelő adatokkal lássák el saját agrárpolitikai döntéseik megalapozott meghozatalára, valamint hogy a jó gyakorlatokat a gazdákhoz is eljuttassák. A projekt célja emellett a Diverfarming elvei szerint gazdálkodó közösségek építése. A “Légy Diverfarmer” szlogen alatt a Diverfarming belekezd egy civileket mozgósító tudományos projektbe, bevonva a mezőgazdasági közösségeket a döntéshozatalba és a kísérletezésbe egyaránt.

További információk a projektről és a „Légy Divefarmer” kezdeményezésről itt találhatóak angol nyelven:


 

h i r d e t é s