h i r d e t é s

Mindig van lejjebb: Szijjártó szerint magyar nemzeti érdek a törökök véres offenzívája

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mindig van lejjebb: Szijjártó szerint magyar nemzeti érdek a törökök véres offenzívája

2019. október 15. - 12:54

 

A külügyminiszter bevándorlási ügyként jellemezte, hogy a török haderő egy másik ország területén százszámra öli a kurdokat.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Bakuban 2019. október 15-én - Fotó: KKM/Burger Zsolt / MT

 

Morálisan már nem süllyed, hanem szabadesésben zuhan a kormány, ha a török vérontásra adott válaszaikat tekintjük. Miután egyedüli uniós kormányként próbálták blokkolni, hogy az EU egységesen elítélje a kurdok szisztematikus legyilkolását, Szijjártó Péter kedden meg is magyarázta, miért támogatják a török offenzívát.

Mint az MTI írja, a külügyminiszter Azerbajdzsánban tárgyalt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, majd az egyeztetés után azt mondta:

a magyar kormánynak egyetlen dolgot kell figyelembe vennie, a magyar nemzeti érdeket. A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja -, hogy kerüljük el, hogy több százezer vagy akár millió illegális bevándorló megjelenjen Magyarország déli határánál, és kerüljük el, hogy több százezer vagy millió illegális bevándorlót erőszakkal kelljen visszatartani Magyarország déli határánál.

Szijjártó szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök világosan jelezte, ha nem tudja visszatelepíteni Szíriába az onnan érkezett bevándorlókat – akikre eddig állítólag 40 milliárd dollárt költött a török állam - akkor Európa irányába kell megnyitnia a kapukat. Ebben a felállásban pedig egyértelmű, hogy mi a magyarok érdeke - hangoztatta a miniszter.

Éppen ebből lehet újabb menekültválság

A külügyminiszter csak arról nem beszélt, hogy éppen a török haderő szíriai offenzívája az, ami újabb menekültválságot gerjeszt.

Eddig 250 ezer ember menekült el több száz kurd civil és katona, és becslések szerint több mint száz török katona halálával járó hadművelet elől, amit egy NATO-tagállam indított Szíria területén.

A magát keresztényinek és polgári érzelműnek mondó kormány ezzel a hozzáállással a törökbarát iszlamista arab milíciák vérontására is igent mondott, akiknek az sem gond, ha az út szélén kell agyonlőni egy fegyvertelen kurd politikusnőt.

A török offenzíva első áldozata egy keresztény család lehetett a szír-török határ menti Kamishli városában - a jelek szerint ez sem különösebben hatotta meg az üldözött keresztények megsegítésével naponta elbüszkélkedő politikusokat. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s