fbpx Mióta Orbán-kormányok vannak, elképesztő összegek kerültek az egyházi kincstárba | CIVILHETES

h i r d e t é s

Mióta Orbán-kormányok vannak, elképesztő összegek kerültek az egyházi kincstárba

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mióta Orbán-kormányok vannak, elképesztő összegek kerültek az egyházi kincstárba

2021. szeptember 12. - 07:04

 

Több mint 800 milliárd forintot kaptak az egyházak a Fidesz-kormánytól. Utoljára Horthy Miklós kormányzó hívott Magyarországra eucharisztikus kongresszust.

A kép illusztráció! - Forrás: eztnezdmeg.com

A kereszténység a magyarság számára a Kárpát-medencében államalkotó és nemzetmegtartó erő több mint ezer éve - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeit megtekintő bíborosoknak és a püspöki konferenciák képviselőinek.

Kövér László arra is felhívta az egyházi vezetők figyelmét, hogy a 2011-ben elfogadott alaptörvény ugyanazon szavakkal kezdődik, mint a himnusz: Isten, áldd meg a magyart. Több mint ezer év történelmi tapasztalatán alapul azon meggyőződésünk, hogy államunk és nemzetünk sorsközösségben létezik a kereszténységgel - hangoztatta Kövér László a mintegy hetven országból érkezett egyházi vezető előtt.

Kitért arra is, hogy a magyar állam 2010 óta több mint 2,3 milliárd eurónak (mintegy 804 milliárd forint) megfelelő költségvetési pénzt fordított az egyházak támogatására, csaknem 100 millió eurót (körülbelül 35 milliárd forint) a Magyarország határain kívül élő, Kárpát-medencei magyar ajkú keresztény egyházi közösségek támogatására, amelyek révén - többek között - kevesebb mint egy évtized alatt 120 új templom épült, 2800 pedig megújult Magyarországon és a Kárpát-medencében.

Közölte, 2016 óta csaknem 30 millió eurót (hozzávetőleg 1 milliárd forint) fordítottak a Hungary Helps program keretében a világ különböző pontjain üldözött, vagy veszélynek kitett keresztényeknek a szülőföldjükön való megsegítésére.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust 2021. szeptember 5-12. között rendezik Budapesten. Utoljára 1938-ban volt ilyen kongresszus Magyarországon, akkor Horthy Miklós kormányzó vendégeként Eugeno Pacelli pápai nuncius képviselte az egyházi államot. (nepszava.hu)

(A cikk 2019.05.10-én jelent meg, az euróban megadott összegek forintosításánál a mai árfolyamot adtuk meg - a szerk.)


 

h i r d e t é s

Kommentek