h i r d e t é s


Módosított orosz üzemanyagot fejlesztenek ki Paks számára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Módosított orosz üzemanyagot fejlesztenek ki Paks számára

2017. november 14. - 13:55

 

A TVEL Rt. és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a VVER-440-es reaktorokhoz fejlesztett új típusú, második generációs üzemanyag-kazetták paksi bevezetését célzó mérnöki szolgáltatásokról kötött szerződést. 

Forrás: wikipedia.org

A Roszatom üzemanyag-divíziójának szakemberei a projekt részeként a jelenleg használt üzemanyagkötegek helyett új típusú, módosított üzemanyag-kazettákat fejlesztenek megnövelt hasadóképes urántartalommal, amely kazetták a reaktorban moderátorként és hűtőközegként szolgáló víz és az urántöltet mennyiségének arányát optimalizálják. Mindez növeli a működés gazdaságosságát, megtartva az üzemanyagciklus jelenlegi  paramétereit. 

Ma a Paksi Atomerőmű a világ egyetlen olyan VVER-440-es blokkokkal üzemelő atomerőműve, amely megnövelt, 15 hónapos üzamanyagciklussal működik. 

A Paksi Atomerőmű számára a második generációs üzemanyagot az Elektrosztal városában működő MSZZ Nyrt. gyártja majd. A TVEL Rt.  és magyar megrendelőjének szerződése alapján a Paksi Atomerőmű négy VVER-440-es blokkjához azok üzemidejének végéig szállít üzemanyagot az orosz fél. 

A Paksi Atomerőművel folytatott együttműködésünk sajátossága, hogy a magyar fél aktívan vizsgálja az üzemanyag-hatékonyság növelésének lehetőségét  és közvetlenül is részt vesz ezen projekt műszaki megvalósításában.

A TVEL üzemanyaggyártó vállalata számára prioritást jelent a tudományos fejlesztés és az innováció, aminek eredményeként a vállalat új típusú üzemanyagokat ajánl megrendelőinek, folyamatosan javítva azok műszaki és gazdaságossági jellemzőit

 – közölte Natalja Nyikipelova, a TVEL Rt. elnöke. h i r d e t é s

betöltés..

;