h i r d e t é s

Mohács lakói fizethetik a szerencsések örökpanorámáját

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Mohács lakói fizethetik a szerencsések örökpanorámáját

2020. szeptember 12. - 10:48

 

Luxusapartmanházat épített a városüzemeltető cég, de 100 milliós veszteséget termelt az ügylet. Ennek ellenére, jutalmat is kaptak a projekten dolgozók.

Forrás: nepszava.hu

Újabb büntetőeljárás indulhat Mohács előző, fideszes vezetésének ténykedése miatt. Ahogy a Hírklikk arról már beszámolt, két ügyben is nyomozást indított a rendőrség a szocialista polgármester feljelentése nyomán. Az egyik ügyre a méltatlanság miatt menesztett volt jegyző ténykedése nyomán került sor. A Fidesz által megvédett Kovács Mirella ugyanis olyan projektek után akart prémiumot fizetni a városháza munkatársainak, amelyek már rég lezárultak. A másik eljárás egy ügyvédi iroda szerződése miatt indult, mert felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően teljesítették a munkájukat. 

Népszava pénteki cikke szerint, feljelentést tesz Mohács jelenlegi, baloldali vezetése, miután kiderült: közel százmillió forintos vesztesége keletkezett a városnak amiatt, hogy az önkormányzat városgazdálkodási cége az előző polgármester alatt luxusapartmanházat építtetett a Duna-partra a mohácsi adófizetők pénzéből, ráadásul az ügylet szereplői jelentős prémiumokat is kaptak.

A kár azonban még nagyobb lehet, az önkormányzat ugyanis nem lát tisztán az ügyben. Az MSZP-s Csorbai Ferenc polgármester hiába akarta átvilágíttatni a városgazdálkodási céget, akadályokba ütközött. A cég felügyelőbizottsági elnöke – aki egyben a helyi Fidesz frakcióvezetője –, Pávkovics Gábor ugyanis a mohácsi városvezetés szerint „minden követ megmozgatott”, hogy az átvizsgálás elmaradjon. Végül Csorbai javaslatát a fideszes többségű közgyűlés megvétózta, majd a testület feloszlatta magát. Emiatt időközi választást is tartanak, Pávkovics pedig indul polgármesternek.

Az egykori „barna” ipari övezetben lévő Temaforg-telep rehabilitálására 2018-ban 300 millió forintot biztosított az unió. A városgazdálkodási cég ide álmodta meg az exkluzív Duna-parti 18 lakásos Panoráma lakóházat, amely ingatlanjainak többségét már az építkezés előtt, a „tervezőasztalról” értékesítették. Ennek ellenére, idén májusra kiderült: nemhogy nyereséget nem termelt a beruházás, de a mohácsi adófizetőknek még csaknem százmillió forintot kell fizetniük az időközben már magánszemélyek tulajdonába került luxusapartmanok miatt. Vagyis a mohácsiak fizetik a leendő lakók páratlan örök panorámáját is. 

Bognár Sándor MSZP-s képviselő (aki a veszélyhelyzet idején alpolgármesteri feladatokat látott el) a Népszavának elmondta: nyoma maradt annak, hogy korábban az önkormányzat több tízmillió forintnyi prémiumot (a Hírklikk információi szerint, 25 millió forintról van szó) folyósított a városüzemeltetési cég – a Mohácsi Városgazdálkodási és Révhajózási Nonprofit Kft. (MVR) – vezetőinek, akik részt vettek a Panoráma társasház építésében. Az viszont nem tudható, pontosan kik kapták meg a pénzt,  mert a fideszes testületi többség nem hagyta, hogy kiderüljenek a részletek.

Kérdés, hogy 2017-ben mégis miért fogott luxusingatlan-építésbe a többek között komp-, révközlekedéssel, hulladékgazdálkodással, épületüzemeltetéssel foglalkozó vagyongazdálkodási cég. A lap szerint, a városban hallani olyan vélekedéseket, hogy a korábbi városvezetés egyes prominensei is pályáztak a házban lakásra, a Hírklikk pedig úgy tudja, a volt polgármester, Szekó József családjának van apartmanja az ingatlanban.  

Az ügyben számos kérdést fogalmazott meg a lap, de egyikre sem válaszolt sem a cég vezetése, sem Pávkovics Gábor felügyelőbizottsági elnök. A Fidesz polgármester-jelöltje egy júliusi közgyűlés jegyzőkönyve szerint, azzal érvelt a Panoráma-ügylet felderítése ellen, hogy „nem helyes irány, hogy kiragadnak egy projektet, elkezdik külső szakértőkkel vizsgálgatni, és abból mindenféle munícióval felvértezve, mindenféle gondolatokat megfogalmaznak”. 

A Népszava következtetése, hogy a kormánypárt az ügyben a kibekkelésre játszik: abban bíznak, hogy a szeptember 27-i választáson Pávkovics nyer, így később is megúszhatják a cég átvilágítását. 

A Fidesznek jó oka van, hogy az időközi választásig, majd azt követően se bolygassák a MRV ügyeit: a politikailag alaposan beágyazott városgazdálkodási cég – korábban a felügyelőbizottság tagja volt a kormánypárt délvidéki erős embere, Bánki Erik is – az utóbbi időben látványos lejtmenetbe kapcsolt. A korábbi években nullszaldós, illetve kismértékben nyereséges volt, 2019-re viszont a gazdasági mutatói lehervadtak: tavalyra már 80 milliós veszteséget okozott a városnak, miközben adósságállománya 200 millióval ugrott meg. 

Ez is csak úgy derült ki, hogy Csorbainak kezére játszottak a körülmények: tavasszal, a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet a polgármestereknek rendkívüli jogköröket biztosított, s ezzel a lehetőséggel élve, részletes üzleti beszámolót kért a városgazdálkodási cégtől.

A májusban átadott dokumentumban sorjáztak a mínuszos tételek, a végkövetkeztetés pedig az lett, hogy a tavalyi 80 milliós bukta után, idénre 268 milliós veszteséggel tervezik az évet. A combos veszteség magyarázatául az üzleti tervben igencsak elnagyolt magyarázatot lehet olvasni. E szerint a megrendelő cég „teljes mértékben kiszolgáltatott az alvállalkozóknak”, továbbá: „az önkormányzati cégnél nem volt meg egy ekkora volumenű beruházás menedzselésére való képesség”.

A cég tőketartaléka 400 millió, de egy újabb, hasonlóan deficites év után, Mohács városgazdálkodási cégének le kellene húznia a rolót – kivéve természetesen, ha az adófizetők pénzén rendezik a vállalkozás veszteségeit. A vállalkozás már júliusban 100 millió forintos kamatmentes kölcsönt kapott az önkormányzattól, hogy működni tudjon.

Ennek ellenére, a jelenlegi, szocialista városvezetés szerint, a veszteség és az adósságállomány együtt mostanra eléri a félmilliárdot, azaz Mohács minden egyes lakosának 30 ezer forintjába kerül a városgazdálkodási cég fideszes éra alatti működése. (hirklikk.hu)


 

h i r d e t é s