h i r d e t é s

MSZP: Patyi András NVB-elnöksége összeférhetetlen más tisztségeivel

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

MSZP: Patyi András NVB-elnöksége összeférhetetlen más tisztségeivel

2018. február 20. - 18:42

 

Az MSZP szerint összeférhetetlen Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének a tisztsége a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél betöltött rektori és az Államreform Bizottságnál meglévő elnöki tisztségével.

Forrás: gepnarancs.hu

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke keddi, budapesti sajtótájékoztatóján az NVB-nek is otthont adó Alkotmány utcai épület előtt azt mondta, beadvánnyal fordul az NVB-hez, hogy a testület mondja ki az összeférhetetlenséget. 

2016. február 23-a óta "kétség sem fér" hozzá, hogy Patyi András nem a törvényeknek van alárendelve, hanem a Fidesznek - fogalmazott. Hozzátette: Patyi András a Nemzeti Közszolgálati egyetem (NKE) rektoraként függőségi viszonyban van az államhatalommal, "a Fidesz-kormánnyal", ezért korábban már fordultak az NVB-hez beadvánnyal. Azt a kifogásukat azonban a testület elutasította bizonyíték hiányában. 

Hozzátette: Patyi András az Államreform Bizottság elnöki tisztségét is betölti, ennek a munkájának a dokumentumait Lukács Zoltán országgyűlési képviselő "kiperelte" a kancelláriától, és ezekkel kiegészítve most újra beadják bizonyítékaikat, hogy az NVB állapítsa meg Patyi András tisztségeinek összeférhetetlenségét. 

Mint mondta, az NVB-nek három napja van beadványa elbírálására; elutasítás esetén bírósághoz fordul. 

Nyakó István kérdésre válaszolva hangsúlyozta: az Államreform Bizottság a kormány munkáját segítő, azt támogató testület, az NKE felett pedig több minisztérium is ellenőrzési joggal bír. Szavai szerint ezeknek önmagukban is elegendőnek kell lenniük ahhoz, hogy Patyi András ne vezethesse a választás tisztaságát felügyelő testületet, az NVB-t.

(MTI)


 

h i r d e t é s