h i r d e t é s

Müller Cecília: Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Müller Cecília: Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését

2020. március 30. - 13:38

 

Földrajzi gócpont nincs, de a vírus az ország egész területén jelen van – hangzott el az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. - írja a veszpresszó.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Halmosi Zsolt vezérőrnagy, rendőrségi főtanácsos a kórházakba vezényelt katonákról beszélt, akik már meg is jelentek a kórházakban. Ő is elmondta, hogy orvosszakmai kérdésekbe ezek az emberek nem szólnak bele, a készletgazdálkodásba azonban igen. 108 kórházba kerültek ilyen kórházparancsnokok.

Müller Cecilia országos tiszti főorvos elmondta, még mindig a csoportos betegségek fázisában vagyunk: az ország egész területén egyenletesen oszlik el a fertőzöttek száma. Földrajzi gócpontok nincsenek, mondta, a kijárási korlátozások pedig meghozzák a hozzájuk fűzött reményeket, vagyis azt, hogy csökkentsék a vírus terjedését.

Sok kérdést kap a törzs a tesztekről, ezekről is mondott pár szót. Sok teszt „kering a világban”, mondta, de ezek jelentős része nem bevizsgált, korlátozottan alkalmasak a felmerülő kérdések megválaszolására. Amit Magyarországon használnak, azok a vírus kimutatását célozzák, de ehhez az kell, hogy az orrban és a garatban legyen megfelelő számú sejt, amelyek már fertőzöttek. De nem tudunk prognózisokat felállítani – mondta.Vagyi s: a tesztek csak pillanatnyi állapotot mutatnak, azt nem lehet megmondani, a következő napon milyen helyzet alakul ki a fertőzött szervezetében.Oly at ne várjunk ezektől a tesztektől, amire nem alkalmasak – szögezte le. Nincs az a teszt, ami meggátolná a járvány terjedését vagy korlátozná azt – folytatta. A tesztek elvégzésének kérdése, ennek eldöntése pedig orvosszakmai kérdés.

Müller Cecília a tájékoztatásában ismét adott gyakorlati tanácsokat is:

  • látogatás helyett hívjuk fel családtagjainkat, beszélgessünk idős hozzátartozóinkkal,
  • készítsünk bevásárlólistát, bolyongás helyett céltudatosan cselekedjünk
  • csomagolt termékeket vegyünk
  • ha valami mégsem csomagolt, csipesszel, zacskóval vegyük le
  • figyeljünk a lejárati időre
  • ha lehet, kártyával fizessünk, óvjuk a pénztárosokat
  • hazaérkezés után az első: kézmosás
  • majd: fertőtlenítsük a bevásárlószatyrot, figyeljünk a higiéniára is.

Kiss Róbert rendőr alezredes pedig azt mondta: a törzs mindennap ülésezik, ahol eldöntötték, hazánk csatlakozik ahhoz az uniós kezdeményezéshez, ahol a védekezéshez szükséges eszközöket felhalmozzák és tárolják, és ahová igényeket lehet benyújtani, ha egy tagállamnak szüksége van valamire. Elmondta azt is, hogy a kijárási korlátozással kapcsolatban eddig 739 rendőri intézkedés történt. 15 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 75 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentést kellet tenniük.

Újságírói kérdésre Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a mentő azokban az esetekben megy mintát venni és gyorstesztet végezni, ha azt a háziorvos kéri, gyanúsnak minősíti a személyt koronavírusra. Az esetek nagy részében 24 órán belül odaérnek a mentősök, ilyenkor vagy gyorsteszt végzésére kerül sor, vagy légúti vizsgálat keretében történik mintavétel. Türelmet kérünk, ez nem egy sürgős beavatkozás, természetesen kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, amiket a mentőktől kapnak. Ha légúti mintavétel történik, akkor azt kérjük, hogy a mintavételt megelőzően ne egyenek, ne igyanak semmit – szögezte le.

Azzal kapcsolatban, hogy Jakab Ferenc virológus azt mondta korábban, hogy egyelőre sikerült ellaposítani a járványgörbét, az országos tiszti főorvos azt mondta: egyetértenek ezzel a kijelentéssel. A lényeg: ne csoportosuljanak az emberek! Tartsák azokat a távolságokat, amelyek a vírus átadhatóságát csökkentik. Nem tiltunk el senkit a szabad levegőtől, de a csoportosulás semmiképen nem megengedett – ismételte el Müller Cecília, aki arra kért mindenkit, hogy a jó idő ellenére tartsák be a szabályokat.

Egyetlenegy megbetegedett személy sem maradhat ellátatlanul, szögezte le az országos tiszti főorvos, így a kapacitások folyamatos bővítése zajlik, 15 fő van jelenleg, aki intenzív ellátást igényel a fertőződése miatt. Minden korosztályra kiterjedt most már a megfertőzöttek száma, van gyermek és van fiatal is a fertőzöttek között – mondta.

A hazánkba érkezett maszkok kiosztásánál van egy prioritási sorrend: természetesen az egészségügyi dolgozók az első vonal, azon belül is azok, akik igazoltan koronavírusos beteggel bármilyen tevékenységet végeznek.

Azzal kapcsolatban, mikor léphetünk át a tömeges megbetegedések időszakába, Müller Cecília azt mondta, azon dolgoznak, hogy ez minél később történjen meg. Nem pusztán a számok érdekesek járványügyi szempontból, hanem a megjelenési helyek, a mozgások és a járvány különböző mozgatórugóinak együttes értékeléséből áll össze az, hogy most már tömeges megbetegedésekről beszélünk. Valahol a küszöbön vagyunk jelen pillanatban, még csoportos megbetegedések vannak – szögezte le.

veszpresszó.hu


 

h i r d e t é s