h i r d e t é s

Nagy nehezen megszületett a döntés – von der Leyen az EB élén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagy nehezen megszületett a döntés – von der Leyen az EB élén

2019. július 17. - 09:36

 

Hatalmas szívózás tanú lehettünk az EP választásokat követően. Az egyes hivatalok vezető pozícióiért a favoritok kiesésével megindult a tolongás. Érdekes módon nem is inkább a lehetséges jelöltek, sokkal inkább a nekik betartani igyekvők könyökölték egymást. Ebben a zűrzavarban természetesen a Fidesz is vastagon benne volt.

Ursula von der Leyen az első nő, aki az Európai Bizottságot vezeti. - Forrás: 444.hu

Ursula von der Leyen, német védelmi miniszter, Angela Merkel szövetségese szoros szavazási eredménnyel 733 szavazatból 383-at sikerült megszereznie. Ezzel pedig az Európai Bizottság első női elnökeként kemény feladat elé néz az engedetlenségükről ismert nacionalista államokkal szemben.

Az európai parlamenti választásokat követően már lehetett sejteni, hogy jóval nagyobb kompromisszumokat kell kötne az EU vezető politikai erőinek, mint korábban, a zöldek és a liberálisok megerősödésével már a néppártiakkal és a szociáldemokratákkal együtt négy frakció szólhat bele az Európai Parlamentben az Európai Unió vezetőinek a megválasztásába. Von der Leyenre az Európai Tanács július eleji maratoni csúcstalálkozóján esett a választás a néppárti Manfred Weber és a szociáldemokrata Frans Timmermans helyett, ami minden valószínűség szerint a csúcsjelölti rendszer végét jelenti. Emiatt sokkal komolyabb diplomáciai munkát kellett elvégezni, hogy a EP-frakciók is elfogadják a német védelmi miniszter jelölését, aki semmilyen szerepet nem vállalt az EP-választási kampányban.

Von der Leyen az első nő, aki az Európai Bizottságot vezeti. Tizenöt éven át Angela Merkel német kancellár egyik legfőbb szövetségese volt a pártjában, a CDU-ban és a berlini kormányban is.

Mivel a szavazás titkos volt, csak találgatni lehet, ki hogyan voksolt, de ami a 21 magyar EP-képviselőt illeti, Halmai Katalin külpolitikai újságíró, a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Sajtószövetség, az API/IPA elnöke, a Népszava tudósítója a Twitteren azt írta, hogy közülük 19-en támogatni fogják Von der Leyen kinevezését. csak a szocialista Ujhelyi István és a jobbikos Gyöngyösi Márton jelezte előre, hogy ellene szavaz. A Politico szerint a négy legnagyobb frakció közül a 182 képviselővel rendelkező Európai Néppárt állhatott ki teljes mellszélességgel pártcsaládhoz tartozó CDU politikusa mellett, a másik hármat többé-kevésbé megosztotta a kérdés.

  • A szociáldemokraták (S&D) jelezték, hogy frakciószinten támogatják Von der Leyent, ezt viszont nem tették kötelezővé a 152 képviselőjük számára, több nemzet delegációja szólt, hogy nemmel szavaz
  • A liberális Renew Europe 108 képviselője közül valószínűleg mindössze öt szavazott Von der Leyen ellen, a támogatásért a frakció adja az EB alelnökét Margrethe Vestager személyében.
  • A 73 képviselővel rendelkező zöldek részéről egyéni megszólalóként néhányan azt mondták, hogy elégedettek volt Von der Leyen programbeszédével, de Ska Keller társ-frakcióvezető korábban groteszknek, „hátsó szobában elvégzett ráncfelvarrásnak” nevezte a róla szóló európai tanácsi megállapodást. 
  • A többi EP-frakció, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (71) az Európai Konzervatívok és Reformisták (62) a szélsőbaloldali GUE/NGL (41) valószínűleg nemmel szavazott, ahogyan a frakción kívüli 57 képviselő jelentős része is. /168 óra/

Mindezek alapján világosan látszik, hogy von der Leyennek épp elég gondja akad majd a renitensekkel. Nem mintha ez egy védelmi miniszternek különösebb gondot jelentene. Neveletlen kölyköket számára is van megoldás.


 

h i r d e t é s