h i r d e t é s

Nagy veszélyre figyelmeztet David Attenborough

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagy veszélyre figyelmeztet David Attenborough

2023. március 21. - 05:58

Arra hívta fel a figyelmet, hogy országa (és a Föld) vadvilága és érintetlen élőhelyei elképzelhetetlen sebességgel pusztulnak. Drámai adatokkal támasztotta alá üzenetét.

Sir David Attenborough 2015-ben - Forrás: wikipedia

A legendás természetfilmes a Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB), a WWF és a National Trust (a védett területek felügyeleti szerve az Egyesült Királyságban) közös rendezvényén beszélt, melynek célja a természet pusztulásának megakadályozása az Egyesült Királyságban.

A Save Our Wild Isles - Mentsük meg természetes szigeteinket - kampány keretében arra hívta fel a figyelmet, hogy országa vadvilága és érintetlen élőhelyei elképzelhetetlen sebességgel pusztulnak - írja a The Guardian.

"Az igazság az, hogy mindannyian, függetlenül attól, hogy kik vagyunk vagy hol élünk, szerepet játszhatunk és szerepet kell vállalnunk a természet helyreállításában. Könnyű túlterheltnek vagy tehetetlennek érezni magunkat a bolygónk előtt álló problémák nagyságrendje miatt, de a megoldások a kezünkben vannak.

Bizakodó vagyok a jövőt illetően, mert bár a természet válságban van, most van itt az ideje a cselekvésnek, mert együtt még megmenthetjük" - fogalmazott.

A kampány rávilágít az őshonos, vadon élő fajok gyors csökkenésére: a számadatok azt mutatják, hogy Skóciában a madárfajok csaknem felének - 49 százalékának - egyedszáma csökkent 1994 óta, és minden kilencedik fajt a kihalás fenyegeti. A Skóciában költő tengeri madarak egyre nagyobb veszélyben vannak: a sirályok és az ékfarkú halfarkasok száma 1995 és 2020 között több mint 70 százalékkal csökkent, míg a vércséké, a pólingoké és a bíbiceké több mint 60 százalékkal.

A természet visszaszorulása elleni küzdelem érdekében a Save Our Wild Isles kampány arra szólítja fel az embereket, hogy "hetente egyszer vaduljanak el" - ami magában foglalhatja vadvirágmagok elültetését, növényi alapú élelmiszerek fogyasztását vagy a közösségi projektekben való részvételt.

Az RSPB és a WWF vezetői közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet arra, hogy

már a mi életünkben bekövetkezhet, hogy élőhelyek szűnnek meg és fajok pusztulnak ki, hacsak nem teszünk valamit ez ellen.

Ez nagy kihívás, ráadásul gyorsan kell cselekedni, de mégsem reménytelen - hangsúlyozta. (Infostart)