h i r d e t é s

Nagyobb sebességnél rejtélyes, kígyózó mozgásba kezd a traim-train

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyobb sebességnél rejtélyes, kígyózó mozgásba kezd a traim-train

2022. február 17. - 13:08

Komoly baj vagy erőltetett engedélyeztetés áll a háttérben?

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Már az év elejére tervezett menetrendsűrítés elmaradásakor lehetett sejteni, hogy a tavaly végén átadott Hódmezővásárhely–Szeged tram-trainnal valami gond van. Egy kötöttpályás jármű próbaüzeménél mindig előjönnek a gyermekbetegségek – gondoljunk csak a Combino ki-bedőlő vezetéktartó oszlopaira, vagy a 3-as metró felújított szerelvényeinek elhíresült fakockájára -, ettől nem mentes a magyar vidék „guruló ékszerdoboza”, a világon amúgy is ritka szerzet vasútvillamos sem.

Az, hogy mi a gond, csak akkor körvonalazódott, amikor az egyik tram-train váratlanul megjelent Budapesten, és erről rögtön be is számolt az Iho.hu szakfolyóirat. Az okról ebben a cikkben nem szerepelt semmi, csak annyi, hogy a jármű kerékprofilját a BKV szakemberei a Baross kocsiszín kerékesztergáján megpróbálják átalakítani. A VEKE aznapi posztjában arról írt, hogy a próbafutások során kiderült: a jármű nagy sebességnél jelentősen kígyózik a pályán, a hatóság ezért korlátozta 80 km/órára a sebességét. (Eredetileg 100 km/órával mehetett volna.)

"Rendkívül elmérgesedett a viszony a tram-train miatt a gyártó Stadler és a vevő MÁV-Start, illetve a kormányzat között. A helyzetet nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy a politika belenyúlt az engedélyeztetési folyamatba, hogy a választásokra megsürgesse az átadást, de a valóság meg a fizika beköszönt és igen súlyos presztízsveszteséget kell most már miatta elkönyvelni, ezt pedig a politika ki máson, a gyártón akarja leverni. Pedig eddig ez a gyártó és a kormányzat kifejezetten harmonikus viszonyban volt egymással. Később részletesebben is végigvesszük, mi vezetett oda, hogy kenyértöréshez közeli helyzet alakult ki, de most egy fontos paraméter kérdésében végre előrelépés történt, ezért ezt külön kezeljük."

"Van még min dolgozni, értesüléseink szerint a közlekedési hatóság egyelőre nem engedélyezi a 100 km/h sebességet, csak 80-at, mert a jármű túlságosan kígyózik a pályán. Ennek az oka még nem igazán ismert, a feltételezések szerint az lehet a gond, hogy a járműre választott kerékprofil nem megfelelő. A nagyvasúton és a szegedi villamosvonalakon eltérő kerékprofilokat használnak, a tramtrainnek pedig olyat kell választani, amely mindkét pályához passzol, ez pedig nem annyira egyszerű. A kerékprofil egyébként esztergálással változtatható, amelyet egyébként is, a kopások miatt bizonyos időközönként meg kell tenni.

Van egy csúnya pályahiba a hírek szerint Sártó elágazás (ez a Tisza hídtól keletre a kétvágányú szakasz kezdete) környékén is, ezt is javítani kell." - írja a VEKE 2021. november 29-én

A tram-traint üzemeltető MÁV elismerte, hogy a járműveken 85 km/óra sebesség felett utasbiztonságot nem veszélyeztető, de az utaskomfortot esetlegesen negatívan befolyásoló, úgynevezett kígyózó mozgást figyeltek meg a próbaüzem alatt. (A nem kívánatos mozgást általában átkelőknél tapasztalták, ahol a sín nem folytonos.) A gyártó és a megrendelő a hatóság bevonásával dolgozik a jelenség megszüntetésén, tették hozzá. (Telex)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky