h i r d e t é s

Nagyon sok milliárdos rejtőzik a magántőkealapok mögött

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyon sok milliárdos rejtőzik a magántőkealapok mögött

2023. január 19. - 09:55

Dokumentumok bizonyítják, hogy kormányközeli üzletemberek tulajdonába tartozik számos olyan, óriási vagyonokat rejtő magántőkealap, amelyek tulajdonosai eddig titokban maradtak – írja pénteken megjelent cikkében a Direkt36 egy állami nyilvántartásból nyert adatokra hivatkozva.

Mészáros Lőrinc, az Autohof Óbarok kamionos pihenőhely tulajdonosa beszédet mond a létesítmény átadóünnepségén 2018 decemberében. - Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A tényfeltáró portál a működő magántőkealapok mintegy ötödének, összesen 26-nak a tényleges tulajdonosát találta meg egy olyan állami adatbázisban, amelyet az adóhatóság kezel.

Ez egy, az EU-s előírásra létrehozott tényleges tulajdonosi nyilvántartás, amelyhez némi pénzért jelenleg még bárki hozzáférhet.

Ezekből kiderül, hogy:

  • a miniszterelnök barátja, Mészáros Lőrinc még annál is több magántőkealapban érdekelt, mint ahánnyal eddig a sajtóban összekötötték.
  • Száraz István, aki a jegybankelnök fának, Matolcsy Ádámnak a barátja, az idén létrejövő magyar szuperbank, a Magyar Bankholding csaknem 11 százalékának végső tulajdonosa.
  • Két magántőkealap is egy Hornung Áron nevű pécsi ingatlankereskedőé, aki a milliárdos befektetővel, Jellinek Dániellel is üzletelt és több szálon köthető Tiborcz István üzlettársához, Hamar Endréhez. Hornung neve korábban nem került elő a hírekben, pedig tavaly csupán egy cégéből 13,5 milliárd forint osztalékot vett ki.
  • A magyar autópálya-koncessziót 35 évre – hat másik magántőkealappal konzorciumban – elnyerő magántőkealap a milliárdos Szíjj Lászlóé, Mészáros Lőrinc üzlettársáé.

(Forbes)