h i r d e t é s

Nagyot nyerne az ellenzék a fővárosban, ha most lenne a választás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nagyot nyerne az ellenzék a fővárosban, ha most lenne a választás

2021. november 03. - 19:02

 

A Medián friss kutatása szerint az ellenzék 13 százalékot verne a Fideszre Budapesten

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Medián a HVG megbízásából készített felmérést a fővárosi szavazók pártpreferenciáiról a jövő évi országgyűlési választásra. A felmérést október második hetében végezték, miután kiugró részvételi adatokkal lezárult az ellenzéki előválasztás, de még mielőtt a kormányzó pártok október 23-án demonstrálhatták volna mobilizációs erejüket.

Az 1000 fős reprezentatív kutatásból kiderül, hogy az ellenzék továbbra is stabilan vezet a kormánypártok előtt Budapesten: a válaszadók 44 százaléka mondta, hogy a hatpárti közös listára voksolna, ezzel szemben a Fidesz-KDNP-re csak 31 százalék szavazna.

Az ellenzéki pártok házi versenyében a DK vezet 13 százalékkal, második a Momentum 7 százalékkal, míg a Jobbik mindössze 4 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy a hivatalosan pártként nem is létező Mindenki Magyarországi Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt is megelőzi őket Budapesten, mivel mindketten 6 százalékon állnak. Ezzel az eredménnyel a kutyapárt megugraná a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

Országos szinten a közvélemény-kutatók sokkal inkább kiélezett versenyt mérnek: az IDEA szeptember végén, október elején végzett kutatása szerint az ellenzéki lista 39, a kormánypártok pedig 38 százalékon állnak.

A Medián közvélemény-kutatásából az is kiderül, hogy ha a közeljövőben tartanák a főpolgármester-választást, akkor Karácsony Gergely főpolgármester maradna a székében: Karácsony a szavazatok 46 százalékára számíthatna, míg egy meg nem nevezett fideszes jelöltre csak 31 százalék szavazna. Ráadásul Karácsony az ellentmondásos politikai manővereit is el tudta fogadtatni az ellenzéki és bizonytalan szavazókkal, miniszterelnök-jelölti indulását a szavazók 50 százaléka, visszalépését pedig 62 százaléka helyeselte. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s