h i r d e t é s

"Nálunk? Náluk? Nekik nem sül le a pofájukról a bőr"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

"Nálunk? Náluk? Nekik nem sül le a pofájukról a bőr"

2023. április 29. - 06:27

Karácsony Gergely nem tudott szó nélkül elmenni amelett, ahogy és amiért meghurcolták Dobos Krisztinát.

Forrás: Karácsony Gergely Facebook oldala

"Tudom, hogy másra figyel most a város és az ország, de nem lehet, nem szabad elmenni szó nélkül az elmúlt időszak legaljasabb, legvisszataszítóbb, és – immár hivatalosan – velejéig hazug fideszes lejáratókampánya mellett. Mert tegnap a nyomozóhatóság is elismerte, hogy a lakájmédia és fideszes politikusok sora által megvádolt, meghurcolt antifasiszta aktivista lány ártatlan, letartóztatására nem volt ok, sem bizonyíték. Mi következik ebből? Normális helyen, demokráciában, jogállamban a szégyen és a gyalázat biztosan, politikusok lemondása és propagandisták bocsánatkérése. Nálunk? Náluk? Nekik nem sül le a pofájukról a bőr. Lett volna már rá ok sokszor, de itt és most Krisztina kártérítése a minimum, ami nem maradhat el.

Tegnap óta hivatalos tény: oktalan és jogtalan volt február közepén mindössze egy Facebook like, valamint egy egyező színű kabát és sál miatt rendőrökkel lerohanni, földre letiporni, letartóztatni és két hétre a szabadságától megfosztani egy fiatal lányt. Nem csak oktalan és jogtalan, de tűrhetetlen is, hogy a fideszes propaganda nyilvánosságra hozta a lány személyes adatait, lejárató kampányt indítottak ellene és ellenzéki politikusok ellen, olyan hevességgel, hogy az aktivista szellemi és politika közössége, a Szikra Mozgalom halálos fenyegetések sorát kapta. Az ügyészség beismerte ugyan, hogy nem volt elég bizonyíték a letartóztatásra, de Krisztinát csak két héttel a letartóztatás után helyezték szabadlábra. Most pedig a nyomozóhatóság is megszüntette az eljárást, elismerve a meghurcolt lány ártatlanságát. Ha valami botrány, ez az.

A Fidesz és propagandistái egy olyan embert, és egy olyan közösséget hurcoltak meg, akik bátran szólalnak fel a rendszer ellen, mindig az elesettek melletti kiállást választják. Ez az ügy is bizonyítja, nagyon fontos, amit tesznek. Folytassátok, most azért is, hogy a Krisztina ellen elkövetett aljasság ne maradhasson következmények nélkül!" (Karácsony Gergely)

 

A Szikra Mozgalom követeli, hogy Dobos Krisztinát részesítsék kártérítésben

"DOBOS KRISZTINA ÁRTATLAN

A Nyomozóhatóság is elismerte, hogy a Szikra Mozgalom aktivistája nem bűnös, megszüntették ellene az eljárást.

Április 27-én a Nyomozóhatóság megszüntette az eljárást a Szikra Mozgalom aktivistája, Dobos Krisztina ellen, akit február közepén, a sorozatos támadások következtében, egy Facebook like, és egy nagykereskedésben kapható kabát és sál miatt két hétre megfosztottak a szabadságától.

A szélsőjobboldali, Fidesz közeli sajtótermékek azonnal, az ártatlanság vélelmét teljesen figyelmen kívül hagyva lejárató kampányt indítottak Dobos Krisztina, Jámbor András és a Szikra Mozgalom közössége ellen. Nyilvánosságra hozták Krisztina Facebook profilját, fotóját, egyéb személyes adatait, a Mozgalom tagjai pedig halálos fenyegetéseket kaptak.

Az Ügyészség ugyan utólag beismerte, hogy nem volt elég bizonyíték a letartóztatásra, Dobos Krisztinát azonban csak két héttel a letartóztatás után helyezték szabadlábra. Most pedig, április végén, a Nyomozóhatóság is megszüntette az eljárást, elismerve, hogy Dobos Krisztina ártatlan. Az eljárás tehát nem szólt másról, csak egy rendszerkritikus aktivista és a közössége meghurcolásáról.

A kormány, Kocsis Máté és a szélsőjobboldali média hónapokon keresztül hazudtak az “Antifa-üggyel” kapcsolatban. Egy olyan közösséget hurcoltak meg, mely az elesettek melletti kiállást sürgeti, a megélhetési válság idején az elit felelősségét kéri számon és felhívja a figyelmet a végrehajtói maffia ámokfutására.

Noha a Nyomozóhatóság beismerése bizonyítja Dobos Krisztina és a Szikra Mozgalom ártatlanságát, az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a hatalom akár ártatlanul, elegendő bizonyíték nélkül is megfoszt valakit a szabadságától.

A Szikra Mozgalom követeli, hogy Dobos Krisztinát részesítsék kártérítésben, amiért két hétre megfosztották a szabadságától, és amiért nyilvánosan meghurcolták!

A hatalom felelőssége vitathatatlan. Kocsis Máté az Antifa-ügyet felhasználva hónapok óta próbál ellehetetleníteni és erőszakosnak nyilvánítani egy, a szolidaritásért küzdő közösséget - miközben ő, és a hatalom az, aki ártatlanul börtönöz be embereket. Kocsis Máténak tiszta politikai indokai lehettek abban, hogy besározza a mozgalmat, hiszen Jámbor András, az ő volt választókerületének országgyűlési képviselője jelenleg. Kapcsolatai is megvoltak erre - volt kabinetfőnöke most éppen a titkosszolgálatokért felelős államtitkár. Kocsis Máté mondjon le!" (Szikra Mozgalom)