h i r d e t é s

Nár nem jut NHP Hajrá annak, aki eddig nem igényelt?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nár nem jut NHP Hajrá annak, aki eddig nem igényelt?

2021. június 09. - 15:43

 

Iparági információk szerint annyira túlcsordult az igénylés alatt álló NHP Hajrá igénylések összege, hogy aki eddig nem adta le az igénylését, az már szinte biztosan nem fog részesülni a hiteltípusból – értesült a Bank360.

A kép illusztráció! - Forrás: Banknavigator

Piaci információk szerint már olyan sok NHP Hajrá igénylés áll elbírálás alatt, hogy a nagyobb pénzintézeteknél szinte biztos, hogy aki még nem adta le az igénylését, az már nem fog részesülni a kedvezményes hitelkonstrukcióból – tudta meg a Bank360.

A CIB Csoportnál például az NHP Hajrá hitel- és lízingigények összértéke háromszorosa a pénzintézetre allokált keretnek – közölte a CIB Bank a Bank360 megkeresésére.

Az NHP Hajrákeretének elfogyására utal az is, hogy a kedvezményes vállalati hitelt népszerűsítő jegybanki honlapról eltűnt az NHP Hajrá számlálója, mellyel a keret felhasználását lehetett nyomon követni – szúrták ki a Bank360 elemzői.

A kedvezményes, 2,5 százalékos kamattal nyújtott kölcsönt az MNB a kereskedelmi bankokon keresztül tette elérhetővé 2020-ban, a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhítendő. A mikro-, kis- és középvállalati ügyfeleket megcélzó hiteltípust 1 milló forint és 20 milliárd forint közötti hitelösszeggel beruházások finanszírozására,

forgóeszköz-finanszírozásra, támogatások előfinanszírozására, és korábban nem az NHP program keretében folyósított hitelek kiváltására kezdték kínálni.

A hiteltípus nagyon népszerű lett, az MNB korábbi közlése szerint a 2021 áprilisát megelőző egy évben csaknem 31 ezer vállalkozás juthatott kedvező feltételekkel hitelhez. A keretösszeget korábban már megemelték, a piaci várakozásokkal ellentétben azonban júniusban már azt közölte a jegybank, hogy vége lesz a hitelprogramnak.
Ennek részben ellentmond, hogy Matolcsy György jegybankelnök egy szerdai konferencián azt mondta: gondolkodnak az NHP meghosszabbításán.
Ha a program nem folytatódik, akkor a továbbiakban Széchenyi hitel, valamint egyéb piaci hitelek állnak majd a vállalatok rendelkezésére.

A Bank360 elemzői keresték az MNB-t az értesítéssel kapcsolatban, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a megkeresésre.


 

Kommentek

h i r d e t é s