h i r d e t é s

Ne vallásban, hanem értékrendben gondolkodj. Az iszlám értékrend

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Ne vallásban, hanem értékrendben gondolkodj. Az iszlám értékrend

2020. november 20. - 19:22

 

Sokszor halljuk, hogy minden agyban dől el. Ez így igaz. De kifelejtenek egy kis szócskát. Mert nem akárkinek az agyában, hanem a Te agyadban dőlnek el a dolgok.

A társadalom egyénből, családból és ezen túl számos csoportalkotó elvet követő tömörülésből áll.
Hiába történik a kommunikáció tévében, médiumokban, interneten a tömegek felé, ha végül az egyes személyek olvassák, nézik, értékelik. Ezen egyes személyek tudati állapota pedig lehet zombi, birka, követő vagy gondolkodó, elemző. Ez utóbbi pedig csak az agyában rendelkezésre álló információk alapján elemez és von véleményt. Ezért fontos agyunkat állandóan ellátni független tudással, információval.
A Koránban a legtöbb instrukció az egyénhez szól. Erre utal a sok „hát nem éritek fel?”, vagy „hát nem emlékeztek tán”? Hiába a többes szám, olvasáskor az egyén érintett. Ha az egyén agyában nincs rend, akkor hiába próbálunk tudást ültetni a család és társadalom szintjére.
Ha pedig kialakul a rend, vagy egyfajta rendszer, akkor következik a család, de ott is mértékkel, engedékenységgel, a szabad döntés meghagyásával, tiszteletben tartásával. Íme:

Intsd legközelebbi hozzátartozóidat, (Korán 26:214)

És szegd le szárnyad annak, ki követ a hívők közül. (Korán 26:214)

Légy kedves, megbízható és figyelmes velük, akár a madár, mely fiókáinak leszegi szárnyát és védelmébe veszi azokat. 17:24 és 15:88.

S ha engedetlenek veled, mondd: „Vétlen vagyok abban, mit tesztek!” (Korán 26:216)

És hagyatkozz a Nagyszerűre, a Kegyelmesre,- (Korán 26:217)

Majd elérkezünk a legnagyobb csoporthoz, a társadalomhoz, ahol idővel az értékek teljesen más irányt vesznek. Ha az egyén és család által képviselt építőkövek gyengék, az épület összedől. Jól kirajzolódik a Koránban és más Szentírásban a meghivatkozott nép, legyen az Lót, vagy Median vagy bármi más születése, értékkövetése, felvirágzása, érték elhagyása és pusztulása.

És Mi (kénköves) esőt zúdítottunk rájuk. Nézd, mi lett beteljesedése a bűnösöknek! (Korán 7:84)

Mire akarok kilyukadni? Arra, hogy Te alkotod a családodat és társadalmadat. Ha Te hülye vagy, akkor ők is azok lesznek. Ha pedig képzed magad, gondolkodsz, esély nyílik arra, hogy értelmes közeget képzel magad körül.

Isten a történelemben többször bebizonyította, hogy képes elpusztítani egy népet. Pusztulásuk mindig akkor következett be, amikor értékrendjük átbillent egy züllött, élvezetet hajszoló útkeresésbe. Helyüket olyan népek váltották fel, akiknél az értékrend a helyén volt. Nem társadalmi, hanem egyéni szinten volt a helyén. Tudom, most jönnek a példák a barbár hódításokról. Utólag, egy történelemszemlélet gyakran érdekek alapján minősít barbárnak és civilizáltnak társadalmakat. Az adott kor kontextusába helyezve, lehet, hogy római orgiák voltak barbár jellegűek. És hun őseink? Ők nem barbárok voltak? Sokan így ítélik meg. Ezek csupán szavak. Akárkik is voltak, addig volt hatalmuk, míg volt értékrendjük, melyet egyéni szinten követni tudtak, amely erős közösséggé kovácsolta őket.

Mindenki tudja, hogy a világ ma is rossz értékrendet követ. Ennek vagy így, vagy úgy, de változnia kell. Számos esetben kapott az emberiség haladékot a változtatásra. A változás fejben dől el, a Te fejedben. A társadalom felett álló vezetők nem változásban, hanem a hatalom megtartásában érdekeltek. De hatalmat csak akkor kell változtatni, ha azzal együtt az értékrend is helyre billen.
Mielőtt félreértenék szavamat, nem Iszlám forradalomra és hasonló baromságra gondolok. Az Iszlám is egy értékrend, ami nem különbözik más értékrendektől, melyek egyéneket indítottak el, akik kreatív társadalmakat hoztak létre. Tehát általánosan beszélek értékrendről.
A mai nap talánya ez. Értékrend írott formában van, de egyéni szinten, tudatosan követett formában, ami tömeges egyetértésben állna össze, nincs. És sokan dolgoznak azon, hogy ez így is maradjon.
Amíg mi azon vitatkozunk, hogy Jézus Isten fia volt-e, vagy sem, vagy a Szentháromság bálványimádás-e, vagy sem és ezen a szinten sikerül tartani vitáinkat, ellenségeskedéseinket, akkor ez még sokáig így marad!

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s