h i r d e t é s

Nem akarja kifizetni a megállapodás ellenére sem a MÁV a mozdonyvezetők pluszpénzét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem akarja kifizetni a megállapodás ellenére sem a MÁV a mozdonyvezetők pluszpénzét

2022. július 20. - 17:19

A keddi egyeztetésen megtagadta a MÁV új vezetése, hogy kifizessék a korábbi vezérigazgatóval aláírt megállapodás szerint a 2500 mozdonyvezetőnek, motorvonat-vezetőnek és Flirt motorvonat-vezetőnek járó pluszpénzt – írja a Népszava.

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) korábban azt követelte, hogy a 2021-ben elmaradt béremelések miatt egyszeri bruttó 545 ezer forintot kapjanak az alkalmazottak. Úgy tűnt, a követelésüket teljesíteni fogja az akkori elnök-vezérigazgató, Homolya Róbert, ezért visszaléptek a március 10-től kezdődő sztrájkjuktól.

Aztán június elején Homolya távozott a vállalat éléről, és utódjának Pafféri Zoltánt nevezték ki, aki a Volánbusz addigi elnöke volt. A héten azonban kiderült, hogy az új cégvezetés csak az év végi hűségpénzből előre kifizetett 300 ezer forintos vasutasnapi pénzt hajlandó megadni az összes dolgozójának. Az efölött járó, külön kialkudott pénzt annak ellenére nem akarják kifizetni a mozdonyvezetőknek, hogy korábban tisztázták: minden egyéb kifizetés a többi munkavállalóval azonos módon illeti meg a mozdonyvezetőket, tehát nem mint „pluszpénz” funkcionál, így független a kialkudott egyszeri juttatástól.

Barsi Balázs, a MOSZ elnöke a Népszavának azt mondta:

ismét összehívják a szakszervezet küldöttgyűlését és mérlegelik a sztrájk elindítását.

A MÁV vezetése az átlagosan bruttó havi 700 ezer forintot meghaladó mozdonyvezetői fizetésekre hivatkozva hosszú ideig egyáltalán nem akart fizetni a mozdonyvezetőknek. Később a növekvő munkaerőhiány miatt egyezett bele a volt elnök-vezérigazgató az egyszeri pluszpénzbe. (Telex)