h i r d e t é s


Nem került sokba, már meg is fizették: orosz állami alapítvány támogatja a Putyint kitüntető Debreceni Egyetemet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem került sokba, már meg is fizették: orosz állami alapítvány támogatja a Putyint kitüntető Debreceni Egyetemet

2017. szeptember 12. - 16:03

 

Bútorokat, könyveket adott az egyetemnek, Orosz Központot tart fenn a Russkij Mir Alapítvány. - írja a magyarnarancs.hu.

Valerij Ljahov nagykövetségi tanácsos az Egyetem Orosz Központjának megnyitójánValerij Ljahov nagykövetségi tanácsos az Egyetem Orosz Központjának megnyitójánFotó: Czeglédi Zsolt / MTI Forrás: magyarnarancs.hu

Több mint 17 millió forinttal támogatta a Vlagyimir Putyint augusztusban díszpolgárává választó Debreceni Egyetemet a Russkij Mir Alapítvány

– írja a 24.hu.

A Russkij Mirt 2007 júniusában maga Putyin hozta létre egy rendelettel; az alapítvány Magyarországon támogatta már Lezsák Sándor lakitelki népfőiskoláját is.

A 24.hu által megismert, 2016-ban kötött szerződések értelmében az alapítvány 15 699 792 forint értékben támogatta bútorokkal és műszaki berendezésekkel az egyetemet, beszereztek például multimédiás vetítőrendszert, három notebookot, főnöki székeket és főnöki asztalt is.

A Russkij Mir alapította Orosz Központnak juttatott könyvadomány értéke 1 959 438 forint volt.

Azt már a hvg.hu derítette ki, hogy bár Putyin díszpolgári címéről valóban 90 százalék feletti többséggel döntött az egyetem szenátusa, az egy napig nyitva álló online szavazáson csak a tagok kb. 60 százaléka vett részt.

Azt is megtudtuk, hogy az előterjesztést Szilvássy Zoltán rektor készítette, és többek között arra hivatkozott, hogy a paksi bővítés miatt hazánkba látogató orosz szakemberek gyerekeit tanító általános iskolai és gimnáziumi tanárok továbbképzésében játszhat majd szerepet a Debreceni Egyetem.

Putyin díszpolgárrá választása miatt több debreceni tanszék is tiltakozott, Vajda Mihály filozófus pedig lemondott professor emeritus címéről.

magyarnarancs.huh i r d e t é s

betöltés..

;