h i r d e t é s

Nem szabad kérdezni a letelepedési kötvényekről?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem szabad kérdezni a letelepedési kötvényekről?

2017. augusztus 01. - 12:44

 

Demeter Márta: a házelnök közbelépése jelzi, hogy igencsak bűzlik a letelepedési kötvények ügye. - írja a gepnarancs.hu

Forrás: gepnarancs.hu

Hiába próbált újra és újra magyarázatot kérni Demeter Márta független országgyűlési képviselő a letelepedésikötvény-program kétes és tisztázatlan kérdéseiben,

a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda nem ad érdemi választ a politikus felvetéseire 

írja a Magyar Nemzet.

Tegnap kiderült az is, hogy a továbbiakban nem is számíthat feleletre a képviselő, ugyanis a minisztérium helyett már az Országgyűlés elnöke írt levelet Demeter Mártának. Kövér László meglepő módon jogkörére hivatkozva visszautasította a képviselő kérdéseit, mert szerinte azok nem érintik a kormány feladatkörét.

Tehát ezek alapján az elmúlt években kormányzati kontroll nélkül működött a program. Ez azért érdekes, mert a vitatott konstrukciót a kormányzó Fidesz–KDNP hívta életre, méghozzá éppen Rogán Antal előterjesztése nyomán, aki korábban a parlament gazdasági bizottságának vezetője volt.

Emiatt kérdezte a minisztert Demeter, ám helyette elsőként államtitkára, Dömötör Csaba adott személyeskedő választ.

A független képviselő többek között arra volt kíváncsi, miként fordulhatott elő, hogy egy héten belül három olyan offshore cég alakult meg a Brit Virgin-szigetek nevű adóparadicsomban, amelyek később több milliárd forintos hasznot zsebelnek be a magyar letelepedési kötvényprogramon keresztül.

Továbbá az is érdekelte, a miniszter szerint hogyan fordulhatott elő, hogy az egyik offshore cég alapítási kérelme éppen egy nappal azelőtt érkezett meg a Brit Virgin-szigetekre, hogy Rogán Antal beadta a törvénymódosítási indítványát az Országgyűlésnek.

Mindezek azért húsba vágóan fontos kérdések, mert a letelepedésikötvény-üzletben részt vevő offshore cégek óriási bevételre tettek szert: eddig 130 milliárd forint üthette a markukat, de ha mindenki megkapja az engedélyt, 180 milliárd forintot is keresnek az üzleten, amelynek során húszezer bevándorló kapott magyarországi tartózkodásra lehetőséget.

Ráadásul a szóban forgó cégek kapcsán számtalanszor felvetődött már Rogán Antal miniszternek és Habony Árpádnak, a kormányfő informális tanácsadójának neve. Nem mellékes például, hogy Kosik Kristóf – Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje – intézi az egyik letelepedésikötvény-forgalmazó, az Arton Capital Hungary Kft. hivatalos ügyeit.

Demeter Márta a Magyar Nemzetnek azt mondta, a házelnök közbelépése jelzi, hogy igencsak bűzlik a letelepedési kötvények ügye, az pedig, hogy már a kérdésekre sem ad választ a Rogán Antal vezette minisztérium, azt mutatja, hogy a legpitiánerebb módon próbálják leplezni a korrupciót.

gepnarancs.hu


 

h i r d e t é s