h i r d e t é s

Nézz fel délután az égre, gyűrűs napfogyatkozást láthatsz! - ÉLŐ VIDEÓ

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nézz fel délután az égre, gyűrűs napfogyatkozást láthatsz! - ÉLŐ VIDEÓ

2021. június 10. - 06:37

 

Némileg kevésbé látványos, mint egy teljes napfogyatkozás, de ez is éppen elég érdekes égi jelenség. Élő közvetítést is láthatunk majd róla az interneten.

A kép illusztráció! - Forrás: borsod24.hu

Különleges jelenség lesz megfigyelhető az égen június 10-én, hiszen gyűrűs napfogyatkozás várható. Az esemény leginkább Kanada északi részén, Grönlandon, a Távol-Keleten és Szibériában lesz látványos, Magyarországon csak részleges napfogyatkozásra lehet számítani.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, Szegedről pedig csak a 4 százalékát, így szabad szemmel nem lesz túl látványos.

Ekkor várható az esemény Magyarországon

A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől lehetnek pár perces eltérések az ország többi részén. Bár szabad szemmel alig lesz észrevehető a jelenség, a szakértők szerint naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel már sokkal látványosabbá válik az esemény. Arra azonban mindenki figyelmét felhívják, hogy csakis szaküzletekben kapható eszközökkel figyeljék a Napot, hiszen látáskárosodáshoz is vezethetnek az otthoni módszerek. Ha nem szeretnél lemaradni a látványról, itt élőben is követheted a jelenséget.

A gyűrűs napfogyatkozás tovább tarthat, mint egy teljes napfogyatkozás totalitása (amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot), mert ilyenkor a Földtől kissé távolabb levő, és ezért kisebbnek látszó Holdnak több időre van szüksége, hogy elhaladjon a Nap előtt. Egy gyűrűs napfogyatkozás akár 12 percig is tarthat, szemben az elméletileg lehetséges leghosszabb 7 perc 32 másodperces teljes napfogyatkozással. (Femina.hu) / borsod24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s