h i r d e t é s

Szómágia, nem több Varga Mihály levele a holland pénzügyminiszternek a magyar médiaviszonkról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szómágia, nem több Varga Mihály levele a holland pénzügyminiszternek a magyar médiaviszonkról

2021. március 05. - 05:18

 

Varga Mihály állítja egy levélben, hogy a kormánynak se eszköze, se szándéka nincs beavatkoznui a médiaviszonyokba

A pénzügyminiszter elfeledkezett a rengeteg médiumról, amelyet maga alá gyűrt a NER.

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály. A tárcavezető a közösségi oldalán meg is mutatta azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt.

A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát. Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Szerinte a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot. (Hogy mit tart objektív mérésnek, az nem világos, de Orbán Viktor másfél éve már azzal büszkélkedett olasz közönsége előtt, hogy a jobboldalnak már 50 százaléka van a médiában.)

Varga azt is mondta, amit korábban más kormányszereplőktől is hallani lehetett, például Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik. Csakhogy a fideszes médiabirodalom nagyobb létszámú, mint Felcsút.

Arról nem ejt szót a magyar pénzügyminiszter, hogy éppen a kormány volt az korábban, amelyik egy rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a fideszes médiagólemet, így a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem is vizsgálhatta azt. A birodalom azóta pedig tovább centralizálódott, több vállalkozás beolvadt a központi cégbe, a Mediaworksbe. Urbán Ágnes médiakutató, a Corvinus Egyetem docense akkor úgy reagált: "Nagyon komoly szintet ugrott a Fidesz" (hvg.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s