h i r d e t é s

A Fidesz legújabb törvényjavaslata megszüntetheti az önkormányzati bérlakásrendszert

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

A Fidesz legújabb törvényjavaslata megszüntetheti az önkormányzati bérlakásrendszert

2021. május 13. - 06:51

 

Tóth József, a XIII. kerület MSZP-s polgármester szerint az önkormányzati bérlakásrendszer végét jelenti az a kormánypárti törvényjavaslat, amelynek értelmében az önkormányzati bérlakásokban élők a forgalmi érték 15-30 százalékáért megvásárolhatják a lakásokat. - írja a 24

"Az országban példa nélküli módon több mint 600 bérlakást építettünk, a fővárosban a XIII. kerület rendelkezik a legtöbb bérlakással. Mi a lakásállomány folyamatos fejlesztését, bővítését tűztük ki célul, nem pedig az áron aluli értékesítését. Azok a bérlakásban élők, akik napi problémákkal küzdenek, várhatóan ki lesznek szolgáltatva a lakásmaffiának. Az olcsó lakásvétel lehetősége a tehetőseknek kedvez, a rászorulókat adósságba taszíthatja. Indokolatlan és igazságtalan azokkal szemben, akik nem tudtak bérlakáshoz jutni az elmúlt évtizedekben. A „csókosok” lakáshoz jutásának érdekében feláldozzák az egész önkormányzati bérlakásszektort. Ez nem segít a lakhatással küzdők lakáshoz jutásában" – írta a polgármester.

Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedd este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatát, amely eddig leginkább a budai Vár önkormányzati lakásainak eladása miatt került az érdeklődés fókuszába, de már Pikó András józsefvárosi polgármester is jelezte, hogy súlyos következményei lesznek, megszűnik az önkormányzati lakáspolitika.

A tervezett szabályok értelmében az önkormányzati lakások bérlői nyomott áron megvehetik az ingaltlant, ha 2020. december 31. előtt létesítettek bérleti jogviszonyt. A vételár alapesetben a lakás forgalmi értékének a 30 százaléka, azonban ez 15 százalékig tovább csökkenthető annak függvényében, hogy a bérlő mióta lakik az ingatlanban. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s