h i r d e t é s

Novák Katalin tisztázta, mikortól született gyerekekre vonatkoznak a kormány támogatásai

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Novák Katalin tisztázta, mikortól született gyerekekre vonatkoznak a kormány támogatásai

2019. május 19. - 13:04

 

Nem módosított a javaslaton a kormány, csak az idén július elseje után született harmadik gyerek után engedik el a 4 millió forintot a jelzáloghitelből.

Novák Katalin - Fotó: MTI/Szigetvary Zsolt

A megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés és a babaváró támogatás a 2019. július elseje után születendő gyermekek után vehető majd igénybe - hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta, hogy július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához, a jelzáloghitelek egy részének elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

A jelzáloghitel egy részének elengedéséről szóló, július elsejével hatályba lépő jogszabályt pénteken egyértelműsítették. Novák Katalin azt mondta, a megemelt, 4 millió forintos támogatást a 2019. július 1. után született, a családba harmadikként érkező gyermekek után lehet majd igénybe venni.

Új elem, hogy július 1. után a második gyermek érkezésekor 1 millió forintot írnak jóvá a fennálló ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből. Az igényeket a várandósság 12. hetétől lehet benyújtani.

A július elsejét megelőzően megszületett gyermekek esetén csak a harmadik gyermek után lehetett igényelni 1 millió forint jóváírását - mutatott rá az államtitkár.

Noha többezer érintett család kérte, hogy minden 2017 után született harmadik gyermek után engedjenek el 4 millió forintot a hitelükből az 1 millió helyett, a kormány végül nem módosított a családvédelmi akcióterven, és csak a július 1-je után születendő harmadik gyerekek után jár a négymilliós támogatás.

(Via MTI, RTL Klub.) / hvg.hu


 

h i r d e t é s