fbpx Nyolcvan éve nem látott időjárási katasztrófa fenyeget | CIVILHETES

h i r d e t é s

Nyolcvan éve nem látott időjárási katasztrófa fenyeget

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nyolcvan éve nem látott időjárási katasztrófa fenyeget

2016. január 15. - 11:09
0 komment

 

Az Atlanti-óceán térségében hurrikán alakult ki, ami az évnek ebben az időszakában rendkívüli jelenségnek számít.

Fotó: napi.hu

Csak négy olyan esetről tudnak a szakértők, amikor januárban pusztított ez a fajta a forgószél - írja a napi.hu.

Eközben a Csendes-óceán térségében is hasonló vihar pusztít.

Az abc első betűjét felhasználva Alex névre keresztelték azt a hurrikánt, amely az Atlanti-óceán térségében kialakult - jelentette a BBC. Az év első hónapjában rendkívül szokatlan ez az időjárási jelenség, ami azt illeti utoljára 1938-ban csapott ilyen forgószél ebben a térségben.

A ritkaság további bizonyítéka, hogy a meteorológiai feljegyzések készítésének 1851-es kezdete óta mindössze négy januári hurrikánt jegyeztek fel a statisztikusok. A szakértők figyelmeztették az Azori-szigetek lakóit, hogy Alex éppen feléjük tart, 140 kilométer/órás széllökésekkel színezve közeledését.

A térségben élőknek 18 méter (hat emelet) magas hullámokra kell számítaniuk és azzal is számolniuk kell, hogy a szél 160 kilométer/órára gyorsul.

Ezzel egyidejűleg a világ másik végén, a Csendes-óceán térségében hasonló trópusi vihar, tájfun formálódott, amely a Pali nevet kapta. A tájfunok kialakulása is ritka jelenség az év elején.

A szakértők az El Nino időjárási anomáliát teszik felelőssé a viharokért. Ezt a Csendes-óceán egyenlítői részének túlzott felmelegedése okozza. Az El Nino a világ egyes részei rendkívüli szárazságot, máshol különlegesen csapadékos időt okoz. A trópusi forgószelek létrejötte a tenger szokatlanul erős felmelegedésére vezethető vissza.

Az 1950 óta feljegyzett El Nino jelenségek közül az 2015-2016-os az egyike a legforróbbaknak.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s