h i r d e t é s

OLAF-vizsgálat: Farkas Flóriánék elherdálták a roma felzárkóztatási támogatásokat

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

OLAF-vizsgálat: Farkas Flóriánék elherdálták a roma felzárkóztatási támogatásokat

2019. június 21. - 09:25

 

A magyar hatóságok mégsem találják a felelőst.

Illusztráció: MTI Fotó: Illyés Tibor

Tavaly októberben már megküldte az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) a Legfőbb Ügyészségnek a nyomozásukat lezáró megállapításait az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által bonyolított 1,6 milliárd forintos Híd a munka világába program szabálytalanságairól, ám azt Polt Péter legfőbb ügyész nem hozta nyilvánosságra. 

A dokumentumot végül megszerezte a 24.hu, melyből kiderült, hogy

az OLAF büntetőeljárásban való kivizsgálást javasolt az ügyészségnek, hogy a Farkas Flórián által vezetett ORÖ hogyan használta fel a támogatási összeget.

Az már jó ideje ismert, sőt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem próbálta egy idő után titkolni, hogy elképesztő szabálytalanságok történtek az elvileg roma felzárkóztatásra szánt pénzekkel. Farkas Flóriánék például a pénz 15-20 százalékát egy budai villaépületre költötték, hogy onnan koordinálják a programot, ám lényegében a fennmaradó összeget sem a célnak megfelelően használták fel – ez is szerepel az OLAF-jelentésben. Szó szerint:

érdemben soha nem működött, a kitűzött célokat még részlegesen sem érte el.

A dokumentum négy kulcsszereplőt tárgyal, közte van a fideszes Farkas Flórián, az ORÖ egykori vezetője, Balog Zoltán, az EMMI minisztere, valamint Hegedűs István és Balogh János Farkas, akik Farkas utódai voltak az ORÖ elnöki posztján.

A megállapítások elsősorban Farkas tevékenységére vonatkoznak, miszerint

  • az ORÖ nem biztosította a szövetkezet működési feltételeit, nem is tudott önfenntartóvá válni
  • A taglétszám meg sem közelítette a szükségesnek ítélet szintet
  • az irodahálózatot sem építették ki, a megvásárolt ingatlanokban nem alakítottak ki szolgáltató egységet
  • nem jött létre a romákat segítő, a felzárkóztatási programba bevonó mentorok hálózata
  • A létrejött mentori posztokra jellemzően az ORÖ képviselőit alkalmazták külön fizetéssel

Amikor az első szabálytalanságokra fény derült, az ORÖ még megpróbálta átalakítani a toborzási rendszert és megindult a taglétszám növekedése, de a bevont romák végül semmilyen képzésben nem vettek részt, a program nem valósult meg.

A problémákat látta a Balog Zoltán által vezetett minisztérium is, amely végül 24 szabálytalansági eljárást indított, ebből 11 esetben meg is állapította a szabálytalanságokat.

Az OLAF ajánlásai ellenére, az EMMI és a magyar hatóságok négy éve nem tudták megállapítani a csalás felelőseinek kilétét.

Az EMMI úgy kezelte a helyzetet, hogy meg sem próbálta az EU-val kifizettetni a teljes 1,6 milliárdos támogatási összeget, hanem annak visszafizetését kérte az ORÖ-től. Ezt is azonban úgy, hogy 1,3 milliárdot külön támogatásként odaadott, csak a fennmaradó 300 milliót kell előteremteni a ORÖ-nek.

168ora.hu


 

h i r d e t é s