h i r d e t é s

"Orbán az uniós átlagnál sokkal kevesebbet költ a nyugdíjasokra"

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

"Orbán az uniós átlagnál sokkal kevesebbet költ a nyugdíjasokra"

2022. január 03. - 08:54

Az ellenzék visszatérne a svájci indexáláshoz, valamint megtartaná a 13. havi nyugdíjat is.

A kép illusztráció! - Forrás: Alfahír

Megtanulhattuk az elmúlt 12 évben, hogy Orbán Viktor számára csak a választások közeledtével fontosak a nyugdíjasok - jelentette ki a DK politikusa az ellenzék nyugdíjprogramját ismertető vasárnapi sajtótájékoztatón.

Szakács László szerint a miniszterelnök az uniós átlagnál sokkal kevesebbet költ a nyugdíjasokra. A tavaly év végi „pánik-osztogatás” előtt elmondható volt, hogy 1,2 millió idős kevesebb mint 130 ezer forintból gazdálkodik. Akik döntéseket hoznak róluk, ők pedig többet költenek akkor, ha néha befutnak egy üzletbe az eső elől - jegyezte meg. Azt hangoztatta, "a svájci indexálás eltörlésével közel 1,2 millió forintot vett el minden egyes időstől Orbán Viktor kormánya."

Az egységes ellenzék - a választások előtti osztogatás helyett - egy kiszámítható, hosszú távú, három pilléren nyugvó nyugdíjbiztosítási- és számítási rendszer megalkotását ígéri. Szakács László kifejtette, átláthatóvá fogják tenni a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásokat, ahol mindenki láthatja a keresetét és a levont járulékokat. Megtartanák, a nők 40 év utáni nyugdíjba vonulásának lehetőségét, a 13. havi nyugdíjat, valamint igazságot tesznek a rokkantnyugdíjak ügyében - sorolta.

Tragédiának tartja az inflációkövető nyugdíjtechnikát az MSZP politikusa. Korózs Lajos - aki egyben a népjóléti bizottság elnöke is - azt mondta, az „évszázad átverése”, amit Orbán Viktor az elmúlt 12 évben alkalmazott. Ebben a rendszerben a szegény még szegényebb, a gazdag pedig még gazdagabb lesz. Az ellenzék egy társadalombiztosítás-alapú nyugdíjrendszert szeretne létrehozni. Ma Magyarországon a nyugdíjasok Orbán Viktornak csak egy költségvetési tételt jelentenek. Ettől a nyugdíjasok sokkal többet érnek - nyomatékosította. Álláspontja szerint a mostani rendszer „bemerevedett” és éppen ezért mindenkinek lehetővé tennék a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét. Törekvései közt megnevezte, hogy az átlagnyugdíj érje el a nettó minimálbér ötven százalékát illetve szeretnék elérni a töredékévek beszámítását is. Egyúttal egy nyugdíjfelzárkóztatási programot is el kívánnak indítani, melyet az új kormány első és legfontosabb lépésének nevezett.  

"Mi ellenzéki politikusok azt mondjuk, hogy a nyugdíjasok társadalma nem teher a társadalom számára, hanem egy érték. Egy szolidáris társadalom megteremtésének pedig feltétele, hogy minden ember érték. Következésképpen ez lesz az a vezérfonal, amely az idős- és nyugdíjpolitikánkat irányítani és szervezni fogja" - fogalmazott Korózs Lajos. (Népszava)