h i r d e t é s

Orbán azt ajánlja a CEU-nak, maradjon nyugodtan, nem kérik rajta számon a törvényi feltételeket

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Orbán azt ajánlja a CEU-nak, maradjon nyugodtan, nem kérik rajta számon a törvényi feltételeket

2018. október 26. - 17:36

 

Magyarország ura és parancsolója úgy akar visszavonulni, mintha nem vonulna vissza: írásbeli garanciát nem fog adni arról, hogy az egyetem jogszerűen működik, elégedjenek meg a szavával. Higgyék el neki becsszóra, hogy nem nyúl a CEU-hoz. - írja a b1.blog.hu.

A képen a magyar miniszterelnök és az amerikai nagykövete az Országház Nándorfehérvári termében. Forrás: az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. Illusztráció: b1.blog.hu

Mi történt csütörtökön?

  1. Egyfelől az, hogy a CEU rektora előbb az oktatóknak és a hallgatóknak, valamivel később a sajtónak is bejelentette, hogy az Orbán-kormány nem hajlandó aláírni a CEU maradásáról szóló államközi egyezményt New York állammal. Michael Ignatieff rektor ezt David Cornstein amerikai nagykövetre hivatkozva közölte, akinek 3 hete elmondta ezt Orbán.Azonban ebben semmi új nincs. Egyrészt azért, mert ha akarták volna, már aláírták volna az egyezményt. Másrészt, mert Cornstein egy előadásában már nyilvánosan is bejelentette ugyanezt.
  2. Másfelől az is történt, hogy a helyzetre hivatkozva Ignatieff rektor azt is közölte, a CEU elhagyja Budapestet, és az amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsben folytatja tovább.

Azonban ebben sincs újdonság, mert erről a CEU már egy éve döntött, amit nyár elején nyilvánosságra is hoztak.

Akkor mi volt a csütörtöki egyetemi gyűlés és sajtótájékoztató célja? Alkalmasint az, hogy a nyilvánosság előtt gyakoroljanak nyomást Orbánra, mondjon igent vagy nemet a CEU maradására. Valamiféle reakcióit akartak kicsiholni a kormányból, hogy nyilatkozzon nyilvánosan az ügyben, rögzítse az álláspontját.

Ehhez képest mindössze annyi történt, hpgy Kovács Zoltán kormányszóvivő a Twitteren(!) reagált, miszerint

Soros meg a CEU trükközik.

A CEU bejelentése egy Soros György-stílusú politikai trükk. A CEU eddig  is működött, most is működik, és úgy gondoljuk, a jövőben is működni fog. Az amerikai diplomák kibocsátásának áthelyezése Bécsbe egyszerűen csak a politikai akció része.

Ami talán azt jelenti, hogy a CEU maradhat, csak az egyetemen múlik, hogy maradni akar-e.

Az egyfelől ellentmond annak az álláspontnak, amit Szijjártó még szeptemberben is hangoztatott, hogy a CEU nem teljesítette a törvényi feltételeket, mert nem hozott létre saját campust az Egyesült Államokban.

Másrészt viszont annak is ellentmond, hogy a felsőoktatási törvény módosítása szerint Magyarországon külföldi diplomát kibocsátani csak úgy lehet, ha

  • a kibocsátó országban is működik campusa az egyetemnek,
  • továbbá szükséges a magyar és amerikai állam közös nyilatkozata is.

Most azonban úgy tűnik, az Orbán-kormány hajlandó eltekinteni saját törvényének kikötésétől. Orbán is utalt már rá korábban, hogy nincs szükség betartani a jogszabályt, Gulyás Gergely meg csütörtökön arról beszélt, más megoldás is elképzelhető, mint államközi megállapodás: a felsőoktatási törvény ismeri az ún. közös diploma fogalmát, amihez nincs szükség állami vagy parlamenti hozzájárulásra.

Azaz létezik egy jogi kiskapu, amin - esetleg - átbújhat a CEU anélkül, hogy formálisan is megegyeznének a maradásáról. Tehát tulajdonképpen

Orbán úgy akar visszavonulni, mintha nem vonulna vissza; megengedné, hogy a CEU maradjon a törvény betartása nélkül is.

A törvény betartása amúgy - kell-e mondani - egyáltalán nem a CEU-n múlik, hanem éppen a kormányon. Amit Orbán, Gulyás és Kovács mond, az az, hogy maradjon az egyetem, ők nem fogják rajta számon kérni a szükséges engedélyeket.

Ami persze sem a CEU-nak, sem az Egyesült Államoknak nem elfogadható, hiszen olyan jogbizonytalanságot eredményez, ami ellehetetleníti az egyetem működését. A kormány bármikor indíttathat egy vizsgálatot a saját oktatási hivatalával, ami nem is juthat más eredményre, minthogy az amerikai diplomák CEU általi kibocsátásának nincsenek meg a szükséges feltételei, azaz a CEU jogtalanul működik.

Nyilatkozata szerint Cornstein nagykövet még mindig bízik benne, hogy rá tudja venni Orbánt annak elismerésére, hogy a CEU-nak van amerikai campusa, továbbá egy államközi egyezmény aláírására. Úgy tűnik, az amerikai kormány még mindig nem érti, hogy a Fidesz elnökének az a legfontosabb, hogy arcvesztés nélkül jöjjön ki az ügyből, amit kizárólag azért indított, mert az amerikai jogban teljesen tájékozatlan módon azt hitte, a White House vagy a State Department fogja vele megkötni az államközi egyezményt, és így közvetlenül tárgyalhat Trumppal.

Szijjártó és minisztériuma komoly szakértelmét mutatja, hogy nem tudták, a szövetségi kormány nem illetékes az ügyben.

Pillanatnyilag ott tartunk, hogy se a CEU, se az amerikai kormány nem tud mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a magyar kormány azt javasolja, maradjon nyugodtan az egyetem, nem számít, hogy itteni működése a jövő évtől nem fog megfelelni a jogszabályoknak. Orbán azt ajánlja, hogy a CEU privilegizált helyzetbe fog kerülni, abba a körbe, mint Mészáros, Garancsi és egyéb oligarchák, meg a Fidesz uralkodó elitje, akik egyenlőbbek az egyenlőknél, akiknek nem kell betartani a törvényeket.

Magyarország ura és parancsolója írásbeli garanciát nem fog adni arról, hogy a CEU jogszerűen működik, elégedjenek meg a szavával:

Orbán szava erősebb, mint egy államközi egyezmény, személyesen garantálja, hogy nem kell betartani a törvényt.

Ami talán még súlyosabb, mint ha el akarnák üldözni a CEU-t, mert jól mutatja: megszűnt a jogállam Magyarországon. 

Csak ezt az amerikaiak (meg sokan mások) egyszerűen még mindig nem hajlandók elhinni, hogy a XXI. században ilyesmi lehetséges. Hogy egy EU- és NATO-tagállam működhet úgy, mint egy keleti despotizmus.

(A képen a magyar miniszterelnök és az amerikai nagykövete az Országház Nándorfehérvári termében. Forrás: az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége)

b1.blog.hu


 

h i r d e t é s